Nieuwe cruisehaven St.Petersburg met Costa Cruises geïnaugureerd

Nieuwe cruisehaven St.Petersburg met Costa Cruises geïnaugureerd

De Costa Mediterranea, een van de twaalf schepen uit de Costa vloot, is vandaag het middelpunt van de festiviteiten ter ere van de opening van de nieuwe cruiseterminal van St. Petersburg. Het is de eerste fase van een ambitieus cruise & ferry project dat na voltooiing in 2010 het grootste ter wereld is.

Het was een Nederlands schip dat in 1703, ruim 305 jaar geleden, als eerste buitenlandse schip St.Petersburg aandeed. Hiermee werd de missie van tsaar Peter de Grote ‘om de zeepoorten naar Europa te openen’, vervuld. Nu is St.Petersburg de belangrijkste cruisehaven van Rusland met een geschat aantal cruisepassagiers van 400.000 in 2008. Het Italiaanse Costa Cruises, de nr. 1 cruisemaatschappij van Europa, is met 28 stops, 50.000 cruisepassagiers en een directe besteding van 8 miljoen euro voor St.Petersburg verreweg de belangrijkste rederij. Zowel dit jaar als volgend jaar zullen vier schepen uit de Costa vloot St. Petersburg aandoen. Drie schepen bieden exclusieve reisschema’s naar de Baltische steden aan met een overnachting in St.Petersburg ten einde de passagiers ruime gelegenheid te bieden deze boeiende stad te verkennen.

De kapitein van de Costa Mediterranea, het eerste schip dat de nieuwe terminal aandoet, kwam als eerste van boord en werd verwelkomd door de Gouverneur van St. Petersburg, Valentina Matvienko. Naast de gouverneur was o.a. de Russische minister van transport Alexander Davydenko aanwezig en namens Costa Cruises Mario Martini, Senior Vice President Marketing & Sales. Het evenement werd gevierd met een optreden van de Catalaanse dansgroep ‘Fura del Baus’.

De nieuwe passagiershaven is de eerste in Rusland die de nieuwste generatie cruiseschepen kan faciliteren. Het ligt dicht bij de oude stad en biedt ideale toegang tot de belangrijkste attracties. Het project beslaat een oppervlakte van 400 hectare en kent nog diverse ontwikkelingsfases. Op dit moment zijn twee aanlegplaatsen en een cruisterminal in gebruik genomen. Business centers, zalencentra, nieuwe residenties en andere faciliteiten zullen de aanblik van de waterkant van St. Petersburg drastisch veranderen. Met zeven aanlegplaatsen, drie cruiseterminals en een ferryterminal is dit het grootste cruise & ferry project ter wereld. In 2010 zullen de werkzaamheden voltooid zijn. De capaciteit van de haven bedraagt dan 12.000 passagiers per dag en 1.2 miljoen per jaar.