Nieuwe, sportieve en culinaire festivals op Guernsey

4 februari 2011

Nieuw op evenementenkalender van Guernsey

Het milde klimaat van Guernsey leent zich bij uitstek voor evenementen en festivals. De toch al volle evenementenkalender is in 2011 uitgebreid met twee nieuwe festivals.

Literary Festival
Van 12 t/m 15 mei vindt het Literary Festival plaats. Gedurende vier dagen vinden er literaire events plaats geschikt voor de hele familie. Dit festival is een mijlpaal voor Guernsey, want het is een viering van het best bewaarde geheim van het eiland, namelijk een traditie van literatuur, folklore en geschiedenis. Het festival benadrukt niet alleen deze aspecten van Guernsey, maar biedt vooral gezellig entertainment voor bezoekers en de eilandbewoners zelf. Dankzij dit festival wordt duidelijk wat het eiland te bieden heeft door middel van literaire evenementen, optredens, themawandelingen, een moordmysterie, workshops en lezingen voor mensen van alle leeftijden. Er is de kans om schrijvers te ontmoeten zoals bestseller schrijfster Annie Barrows en Tim Binding. Zij kunnen vertellen waarom Guernsey zo speciaal voor hen is.

Photography Festival
Indrukwekkend is het Photography Festival van 1 t/m 30 juni. Het thema van het festival is ‘identiteit’ en bestaat uit tentoonstellingen die zowel binnen als buiten plaatsvinden. Gedurende de maand kan het werk van befaamde fotografen bezichtigd worden, maar dat is niet alles. Er vinden ook wedstrijden, workshops, lezingen en seminars plaats. Dit alles wordt gesponsord door PPF Partners & Generali Worldwide. De fotografen die hun werk beschikbaar stellen zijn: Josef Koudelka (Invasion Prague 68), Simon Norfolk (Afghanistan), Judah Passow (Shattered Dreams) en Tim Hetherington (Liberia Retold and Sleeping Soldiers). Zie ook www.visitguernsey.com/events/

Actieve festivals op Guernsey

Het eiland Guernsey biedt geweldige mogelijkheden voor sport. Daarom worden er elk jaar actieve festivals georganiseerd. Het jaar 2011 zorgt er voor dat iedereen sportief uit de voeten kan op Guernsey.

Gedurende de paasdagen wordt er van 22 t/m 25 april het Easter Running Festival georganiseerd. Dit festival biedt vier verschillende soorten races variërend van 10 km t/m een halve marathon. Er is voor ieder een geschikte race en dit festival biedt gelijk de mogelijkheid om het eiland op een sportieve manier te bezichtigen.

Dan is er ook nog het Guernsey Open Bass Festival. Dit festival is het langstlopende en meest prestigieuze festival op Guernsey. Dit vissportfestival is geschikt voor alle leeftijden en geldt zowel voor vissen vanaf een boot als vanaf de kant. Vijfduizend pond is de gegarandeerde hoofdprijs en daar kan nog eens vijfduizend pond bovenop komen als het record wordt verbroken.

Omdat Guernsey zo’n veelzijdig eiland is, is het geschikt voor bijna alles soorten sporten. Zo is de ene kant van het eiland ideaal om te wandelen langs de indrukwekkende klifwanden met een prachtig uitzicht over de zee. De andere kant is echter vlak met stranden. De veelzijdigheid zorgt voor een actieve agenda die te zien is op www.visitguernsey.com/events/

Reizen naar het eiland is eenvoudig en accommodaties kunnen worden gevonden op de Visit Guernsey website of via www.sunair.com of www.visitbritain.com. Ook Air Berlin heeft directe vluchten vanaf Düsseldorf. Geadviseerd wordt om op tijd te boeken, want Pasen is een drukbezochte periode op Guernsey. Er zijn in die periode ook nog andere sportieve evenementen, zoals fietsen, hockey en motorsport.

Veel culinaire festivals op Guernsey en zustereilanden

Zowel de Franse als de Engelse achtergrond van het Kanaaleiland Guernsey zorgt voor vele hoogstandjes op culinair gebied. Zo ook op de culinaire festivals.

De Franse invloeden kunnen worden terug geproefd op de Normandië market. Deze markt staat van 27 t/m 29 augustus op Guernsey. De Fransen laten de lekkerste dingen uit hun keuken zien, zoals brood, olijven, zoetigheid en nog veel meer. Deze markt is erg gezellig en de Franse lekkernijen zijn overheerlijk.

Ook de zustereilanden van Guernsey bieden culinaire festiviteiten. Zo is er het Wine Tasting Weekend op Herm in april en het Seafood Festival op Alderney in mei.

Gedurende het hele jaar is er de Farmers and Fishermans market op Guernsey. Op deze markt is een groot aanbod van lokale producten, zoals groenten, vis en vlees en natuurlijk appelcider en de beroemde Guernsey zuivel. Eens in de zoveel tijd heeft deze markt ook verschillende thema’s waar de producten op aangepast worden.

Dan zijn er ook nog de Taste of Guernsey Seafront Sundays. Vanaf 1 mei t/m 25 september gedurende elke zondag is een gedeelte van St. Peter Port gesloten voor verkeer en kan er gedineerd worden in de open lucht en zijn er speciale events met proeverijen van lokale snacks en kookdemonstraties.

Informatie over alle festivals op www.visitguernsey.com/events/ Informatie over de culinaire aspecten van Guernsey op www.goodfoodguernsey.com