Ondanks crisis blijft de cruise industrie in Europa groeien

19 mei 2009

Ondanks crisis blijft de cruise industrie in Europa groeien

In het zojuist uitgebrachte ‘European Cruise Contribution’ van de European Cruise Council wordt wederom een aanzienlijke groei van de impact van de cruise industrie in Europa in 2008 gerapporteerd.

Het vierde ‘European cruise Contribution’ rapport laat indrukwekkende cijfers zien : 10% groei in directe uitgaven naar 14.2 miljard euro, 11% groei werkgelegenheid naar 311.000 werknemers, 15% groei van het aantal cruisegasten in Europese havens naar een totaal van 21,7 miljoen en een groei van 10% van het aantal cruisers met in totaal 4.4 miljoen Europese cruisepassagiers.

Het Italiaanse Costa Cruises is marktleider met 1.2 miljoen gasten in 2008, een vloot van 14 schepen en nog eens 3 in bestelling. De groei van de cruise industrie is belangrijk voor Europa. Het creëert werkgelegenheid in scheepswerven, havens- en havensteden en bij de cruisemaatschappijen zelf. Een belangrijke factor is het feit dat steeds meer passagiers in Europese steden opstappen. De Italiaanse havens zijn het populairst, gevolgd door Griekenland, Spanje en Frankrijk. Daarnaast speelt het feit dat Europa wereldleider is op het gebied van scheepsbouw en onderhoud een belangrijke rol. Verder ontdekken nu steeds meer Europeanen het cruiseproduct, hoewel 4.4 miljoen Europese cruisegasten meer zegt over het enorme potentieel. In Nederland is de groei zelfs nog steviger, recente cijfers van de Dutch Cruise Council geven een groei van 40% aan.

Costa Cruises heeft haar positie als grootste Italiaanse reisorganisatie en Europa’s nummer 1 cruisemaatschappij geconsolideerd. Met 1.2 miljoen gasten in 2008, waarvan 75% Europese gasten, is een historisch Europees record gebroken. In 2010 denkt de Italiaanse cruisemaatschappij 1.5 miljoen gasten te ontvangen. In 2008 zette Costa Crociere S.p.A. Group, bestaande uit de merken Costa Cruises, AIDA Cruises en Iberocruceros, 2.35 miljard euro om (+17% ten opzichte van 2007).

Statistieken van de populairste cruisehavens, te weten Barcelona, Civitavecchia, Napels, Venetië, Palma de Mallorca en Savona, bevestigen dat Costa verantwoordelijk is voor 30% van de passagiers in deze mediterrane havens, waarmee het marktleiderschap nog eens bevestigd wordt.

Meer informatie op www.europeancruisecouncil.com
Meer informatie over Costa Cruises op www.costacruises.nl