Oude spoorweg ‘Parenzana’ krijgt met hulp EU bestemming als fiets- en wandelroute

11 december 2008

Oude spoorweg ‘Parenzana’ krijgt met hulp EU bestemming als fiets- en wandelroute
‘Parenzana – de weg van gezondheid en vriendschap’, is de naam van het project waarbij de route van een oude spoorlijn die Istrië verbond met Slovenië en Triëste in Italië een nieuwe bestemming krijgt. De EU ondersteunt het initiatief.
Parenzana is een oude spoorlijn die gedurende een korte periode aan het begin van de 20ste eeuw Triëste, Kopar en Porec verbond en door het grote gebied in binnen-Istrië liep. De spoorlijn is vandaag de dag helemaal overwoekerd. De oude route, die door welige natuur langs talrijke Istrische stadjes en oude vestingen loopt, biedt ongekende toeristische mogelijkheden. Al jaren is gebrainstormd over een bestemming waarbij het terugplaatsen van de rails en het laten rijden van oude locomotieven een van de opties was. Uiteindelijk is er voor gekozen de route te ontwikkelen voor wandelaars en fietsers. Aangezien de spoorlijn ooit drie landen met elkaar verbond, is de historische, etnische en geografische betekenis voor de EU aanleiding om geld beschikbaar te maken om het plan verder te ontwikkelen.
Istrië is inmiddels begonnen aan de ontwikkeling van de in totaal 60 km lange route door haar grondgebied tot fiets- en wandelpad. Dit najaar werd nog de MTB Tartufo en Parenzana tour gehouden, een fietsmarathon voor profs én amateurs die deels langs deze legendarische route leidt. Met een gemiddelde moeilijkheidsgraad is deze race opgenomen op de kalender van de World Bicycle Federation (UCI) en kunnen er punten voor de wereldranglijst worden verdiend. Verder zijn er creatieve plannen ontwikkeld voor een invulling van de route. Een voorbeeld daarvan is ‘de Parenzana Code’, een spel voor de actieve vakantieganger die op zoek is naar zwerftochten, verkenning en avontuur. Delen van de route zijn ook al opgenomen in een van de vele fietsroutes in Istrië.
Meer informatie op www.istria-bike.com en www.parenzana.com Algemene informatie over Istrië op www.istria.hr