Romeinse tijden herleven tijdens Pula Superiorvm 2012

24 mei 2012

Pula, de meest zuidelijke en tegelijkertijd meest ‘Romeinse’ stad van het schiereiland Istrië vormt van 7 – 9 juni het toepasselijke decor van het festival ‘Pula Superiorvm’.

Pula Superiorvm is ontstaan uit het idee om een onderscheidend muzikaal,  theatraal, educatief én culinair evenement neer te zetten dat de bezoekers van het festival terugvoert naar de eeuwenoude geschiedenis van de stad en de omgeving.

De stad Pula is namelijk zeer rijk aan Romeins cultureel erfgoed en beschikt met het amfitheater onbetwistbaar over het belangrijkste Romeinse monument van Kroatië. Het festival moedigt de bezoeker aan dichter bij de geschiedenis van de stad te staan. Dit jaar is al weer de elfde  editie van het festival dat voorheen werd aangeduid als ‘Dagen van de Oudheid’. Dat het festival elk jaar groeit, komt voornamelijk door het feit dat elke bezoeker iets kan vinden wat aansluit bij zijn of haar interesses. Deze elfde editie belooft weer mooier en beter te worden dan voorgaande jaren met een uitgebreid programma:

1. Musical en theater waarbij sommige groepen de bezoekers de mogelijkheid bieden te participeren.
2. Kinder entertainment dat kinderen actief laat deelnemen aan oude sporten, gladiator spelen en theater.
3. Strijdtoneel van legioen en gladiatoren. Trainingssessies en demonstraties van gevechten in de arena en ook gecostumeerde gevechten met leeuwen.
4. Oudheidkundig gastronomie.  Oudheidkundige delicatessen, bereid volgens originele recepten.
5. Modeshow ‘godinnen’ en presentatie van oude haarstijlen.
6. Bioscoop, diverse gratis vertoningen van films van Asterix en Obelix.
7. Oude ambachten en producten, een tent met demonstraties van ambachten, maar ook originele voorwerpen en bereiding van wijn, honing en olijven.
8. Tentoonstelling van foto’s en andere werken in het tourist office in Pula.

Locaties:
1. Forum – Pula’s centrale plein sinds de stichting van de Romeinse kolonie Pole
2. Porarata  (de lat Aurata Porta Aurea, of Gouden Poort) plein bij de toegang tot de stad aan de zuidzijde
3. Arena – het amfitheater dat het grootste en best bewaarde monument uit die tijd van Kroatië is en een van de mooiste amfitheaters ter wereld

Meer details op de website www.pulasuperiorum.com

Alles over Istrië op www.ontdekistrie.nl