Rovinj meest gefotografeerde stad van Kroatië

14 juli 2014

De in Istrië gelegen kustplaats Rovinj is dé nr. 1 hotspot voor fotografen in Kroatië, zo blijkt uit de ‘heatmap’ van de website sightsmap.com. De fotogenieke Venetiaanse kustplaats behoort in het gehele Middellandse Zeegebied tot de top 5.

Sightsmap is een website die de meest gefotografeerde plekken op aarde in kaart brengt. De plekken waar mensen het vaakst foto’s maken, krijgen op de thermische kaart van Sightsmap een felgele kleur. Hotspots worden dus echt als zodanig weergegeven. De data zijn afkomstig van Panoramio, een site van Google met foto’s van over de hele wereld, waar de geüploade beelden d.m.v. geotags op de juiste locatie op de wereldkaart kunnen worden gepind.

Klein Venetië
Niet alleen is Rovinj de meest gefotografeerde stad van Kroatië, in de nabije omgeving is alleen Venetië vaker gefotografeerd. Juist met deze stad wordt Rovinj vaak vergeleken. Rovinj (Italiaans: Rovigno) stond dan ook acht eeuwen lang onder Venetiaans gezag, wat in de bouwstijl terug te zien is. Rovinj is dan ook zeker even romantisch als Venetië, en tegelijkertijd een stuk gemoedelijker en kleinschaliger. Het oude centrum is gelegen op een schiereiland. De wirwar van oude straatjes en steegjes is in ca. 2 tot 3 uur te doorkruisen. Voor de fanatiekere fotograaf is de St. Euphemia basiliek een hoogtepunt. Een klim naar de klokkentoren wordt beloond met een prachtig uitzicht op de stad, de helderblauwe Adriatische zee en de omringende eilanden.

Over Istrië:
Istrië is het hartvormige schiereiland gelegen in het noordwesten van Kroatië. In 2013 ontving het eiland ruim 150.000 bezoekers uit Nederland. De uitstekende en mooi gelegen campings en de ongerepte kust met de vele historische kustplaatsen zoals Pula, Rovinj en Poreč zijn belangrijke trekpleisters. Het binnenland van Istrië is en het gastronomische aanbod is sterk in opkomst. De wijnroutes, middeleeuwse vestingsteden, eindeloze fietspaden, het agro toerisme en de culinaire hoogstandjes in de groene heuvels en bergen bieden een authentieke vakantie ervaring.