Speciale gourmet website Istrië

30 juli 2008

Ogenschijnlijk uit het niets verschijnt Istrië de laatste tijd opeens in gezaghebbende bladen en gourmet gidsen met vele restaurants en goede waarderingen. Reden om een aparte gastronomische website op te zetten die de bezoeker wegwijs maakt in de culinaire verrassingen die deze bekende regio van het nog jonge Kroatië in petto heeft.

De laatste jaren heeft Istrië veel gedaan aan de ontwikkeling van het gastronomische aanbod. Nog maar enkele tientallen jaren geleden aten de boeren in het binnenland hele truffels als lunch tijdens het werk op het land. Nu verrast een nieuwe generatie chefs met hun gerechten, die vaak een nieuwe interpretatie of een variant is op de traditioneel Istrische keuken.
De ingrediënten om van Istrië een gastronomisch succes te maken zijn er in overvloed: hoge kwaliteit producten, vruchtbare grond, een traditie van huisgemaakte en huis gekweekt voedsel en jonge ambitieuze chefs. En met succes. Om de bezoeker wegwijs te maken in het ruime aanbod en hiermee ook de eeuwige vraag ‘wat gaan we eten?’ te beantwoorden is de website www.istria-gourmet.com opgezet. Hierin worden restaurants (maar alleen de beste), konoba’s (eenvoudige eetgelegenheden) en boerderijen (agro toerisme) beoordeeld. Ook wordt er in gegaan op de traditioneel Istrische keuken, in feite een mengeling van invloeden van alle volkeren die heersten in dit gebied. Vooral de Venetiaanse keuken heeft een stempel gedrukt. Daarnaast is het een boeiend naslagwerk over de ontwikkeling en de opmars van de gastronomie van Istrië.