Sterke groei Nederlandse economie: reisindustrie profiteert van toenemende bestedingen

15 februari 2017

Goed nieuws! De Nederlandse economie is het afgelopen jaar met 2,1 procent gegroeid. Hiermee bereikt het de sterkste jaargroei sinds 2007. Ook voor 2017 voorziet De Nederlandsche Bank (DNB) dat we het beter gaan doen dan verwacht.

Dat blijkt uit de Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten van de DNB. De groei voor dit jaar komt naar verwachting uit op 2,3 procent en ook de lonen zullen gemiddeld met 2 procent stijgen in 2017. De Nederlandse economie presteert daarmee bovengemiddeld in Europa.

Het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) maakte onlangs bekend dat de economie in het vierde kwartaal van 2016 met 0,5 procent is gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ook groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 2,3 procent in diezelfde periode.

Consumenten hebben in de laatste maanden van 2016 aanzienlijk meer uitgegeven dan een jaar eerder, meldt het CBS. Dat blijkt ook uit de gegevens van de ANVR GfK Travelscan. Het vakantiejaar 2017 heeft dan ook een vliegende start gemaakt. De boekingen in januari zijn 2,6 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

 

Bronnen:
De Nederlandsche Bank (DNB)
Centraal Bureau van Statistiek (CBS)
ANVR GfK Travelscan