Te land, ter zee en in de lucht: outdoor fun in de natuur van Zuid-Korea

8 oktober 2021

Zuid-Korea is gezegend met prachtige landschappen die zich lenen voor allerlei outdoor activiteiten. Hiken langs een kratermeer, skiën tussen de tempels, fietsen langs de Koreaanse kust, hoog boven paragliding hotspot Danyang zweven… de mogelijkheden zijn eindeloos. Vijf tips voor een actieve Korea vakantie:

Daag jezelf uit; hiken in Zuid-Korea
De nationale parken zijn goed onderhouden en bewegwijzerd, met paden voor de ervaren én beginnende wandelaar, voor meerdere dagen of een paar uur. Ten noorden van Seoul ligt Bukhansan National Park en met ruim 70 km aan afwisselende hiking-routes langs pittoreske dorpjes en door het prachtige Gyeonggi-do woud. Ook het eiland Jeju is een paradijs voor hikers. Het barst van de hikingroutes die door een gevarieerd landschap kronkelen. Denk aan de Jeju Olle Trail, een lichte scenic route langs de kust van het eiland. Of ga de sportieve strijd aan met de bijna 2000 meter hoge Hallasan-berg. Compleet met kratermeer, glooiende hellingen en uitbundige vegetatie.

Verken het land op twee wielen
De bergachtige landschappen die maar liefst 70 procent van het land beslaan. De amberkleurige bossen en mystieke mistige fietspaden die leiden naar valleien en bergtoppen. Er zijn vele fietspaden aangelegd en het is mogelijk om van de oostkust helemaal van noord naar zuid te fietsen. Voor elke type fietser heeft Korea iets te bieden. In het noorden zijn eindeloze mogelijkheden voor fietsers die van uitdagingen houden zoals steile hellingen. Het populaire zuidelijke eiland Jeju heeft 230 km aan wandel en fietspaden die zich langs de rotsachtige kust uitstrekken. Fiets het eiland rond over de serene en vlakke kustfietspaden terwijl je geniet van waanzinnige vergezichten.

Afkoelen in een raft op een wilde rivier
Trotseer met een rubberen raft de wilde rivieren en stroomversnellingen van Zuid-Korea. De natuur van Korea is bijzonder. De provincie Gangwon-do provinci bestaat uit een gevarieerd landschap bestaande uit bergen, weelderige bossen, heldere riviervalleien en de snelstromende Naerincheon rivier. Deze rivier ligt op maar twee uur rijden van Seoul bij het stadje Inje nabij het Seoraksan National Park en is dé plek om te raften. Tijdens de zomer is het iets koeler dan in Seoul en dus een uitstekende manier om de drukke stad te verruilen voor een spannende activiteit in de natuur.

Skiën tussen de tempels
In de winter kunnen wintersportliefhebbers terecht in de vele skioorden die Korea rijk is. Deze oorden liggen in het noorden van het land. De regio rondom Pyeongchang, waar de Olympische Winterspelen in 2018 hebben plaatsgevonden, vormt een ideaal gebied. Dit uitgestrekte berggebied ligt op zo’n twee uur rijden van Seoul. Dit gebied wordt ook wel ‘de Alphen van Korea’ genoemd, omdat de gemiddelde hoogte 700 meter boven zeeniveau is en 80 procent van het terrein bestaat uit bergen. Bovendien is de provincie beroemd om de vele tempels, zoals de boeddhistische Woljeongsa-tempel uit het jaar 643. En, zoals van Korea verwacht mag worden, de skivoorzieningen zijn state-of-the-art.

Onderwaterwereld
Nauwelijks verbazingwekkend is dat Korea, met haar lange kustlijn, heel veel watersporten biedt zoals windsurfen, kitesurfen, kajakken, waterskiën, wakeboarding en nog veel meer. Daarnaast valt er onder de wateroppervlakte voor duikliefhebbers genoeg te genieten. Veel goede duikplekken zijn bereikbaar vanuit grote steden zoals Seoul. Rondom het subtropische vulkaaneiland Jeju kan het hele jaar door gedoken worden, hoewel de wateren in de winter door koude stromingen verbazingwekkend fris zijn. Jeju staat bekend om de Haenyeo, ook wel de zeemeerminnen van Jeju genoemd. Deze vrouwen, sommigen al over de tachtig jaar oud, zijn nog steeds te zien terwijl ze duiken naar zeewier of zeevruchten. Deze Haenyeo zijn zelfs door Unesco erkend immaterieel erfgoed.