Top 5 duikplekken in Istrië met kampeertips

23 april 2015

Een selectie van 5 top duikplekken op het Kroatische schiereiland Istrië gecombineerd met prettige campings die vaak een eigen duikschool hebben. Van intieme mini-camping tot viersterren met infinity pool.

Kantduiken, grotduiken, wrakduiken, in Istrië kan het allemaal. Het Mediterrane schiereiland is omgeven door de Adriatische Zee waar het zicht soms wel tot 54 meter diepte reikt. Ervaren duikers nemen je mee naar verborgen duikspots bij de historische plaatsen Pula, Rovinj, Poreč en de prachtige Brijuni eilanden.

Top 5 duikplekken Istrië

Wrakduiken bij de Baron Gautsch
Steevast favoriet op duikerslijstjes: de Baron Gautsch. Dit passagiersschip liep op 13 augustus 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, nabij Rovinj op een zeemijn. Het schip van 85 meter lengte en 12 meter breed zonk naar de zeebodem op 42 meter diepte en is daarom alleen geschikt voor gevorderde duikers.

Duiken bij de Valovine canyon
Deze kantduik maak je in een intrigerend labyrint van grillige bergrotten en kleinere inhammen nabij de kust. De formatie eindigt in een canyon op een diepte van 20 meter.

Grotten bij Stoja 

Een unieke, geologische formatie bestaande uit grotten, canyons en rotsspleten, nabij de stad Pula. Je vaart er met een boot naar toe en vervolgens wacht je een aangename diversiteit aan onderwaterleven op een maximale diepte van 15 meter.

Tunnelduiken bij Fraskeric
De bootduik bij Fraskeric brengt je naar een spannend systeem van vier tunnels ten zuiden van Pula met een minimale diepte van 3 meter tot een zinderende 26 meter. Bereid je voor op een ontmoeting met interessante zeedieren zoals zonnevissen, kreeften, roggen en kathaaien.

Duiken met zeepaardjes bij Lanterna

De Hippocampus, beter bekend als het zeepaardje, is een veel geziene zeegast voor de kust van Istrië. De kans is groot dat je dit rechtop zwemmende diertje bij Lanterna ziet. Lanterna is ideaal voor beginnende en gevorderde duikers en is ook een geliefde nachtduikplek.

Kamperen: van viersterren met infinity pool tot intieme mini-camping
Bij duiken hoort: natuur, water, outdoor living en vrijheid. Kamperen past dan als een handschoen.

**** Camping Marina met compleet duikcentrum

Camping Marina is officieel gekroond tot eerste viersterren camping aan de oostkust van Istrië. Met 303 plekken en een capaciteit van 909 personen een middelgrote camping bij het dorp Labin. Met een goede duikschool en alle duikfaciliteiten op een fraaie locatie pal aan de Kvarner Baai. Bonus voor 2015: dit jaar krijgt dit duikersparadijs een infinity pool aan zee en zijn strand en zee bij de camping klaargemaakt voor beginnerstrainingen. Om dit te vieren is er op 28 augustus 2015 een duikersfestival.

*** Camping Lanterna

Camping Lanterna is een grote camping aan zee, in Tar, nabij Poreč. Nieuw dit jaar is het fraaie Glamping Village met 7 grote safari glampingtenten die worden verhuurd. Het sleepte onder meer de ADAC/ANWB Best camping Award in de wacht.

Mini-campings
Liever rust en kleinschalig? Istrië is de trotse bezitter van veel mini-campings. Deze campings zijn intiem en basic, maar liggen vaak op bijzondere plekken en zijn rustig. Zoals mini-camping Fuma Medulin Banjole in het kleine vissersdorp Banjole met natuurpark Rt Kamenjak om de hoek en slechts 30 plekken.

Alle informatie over kamperen, duiken en snorkelen op www.ontdekistrie.nl