UNESCO voegt Turkse nederzetting toe aan Werelderfgoedlijst

9 september 2021

Tijdens de jaarlijkse nominaties van nieuwe UNESCO werelderfgoederen is Arslantepe Mound in Turkiye toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het is een van de zeven locaties die de VN-organisatie na zorgvuldige afweging op haar prestigieuze lijst heeft geplaatst. De oorsprong van Arslantepe Mound dateert uit de Kopertijd, zo’n 6000 jaar geleden.

Arslantepe Mound ligt in de buurt van Malatya in Oost-Anatolië, met het vliegtuig een klein uur vanuit Istanbul. De site ligt slechts enkele kilometers van het stroomgebied van de historische rivier Eufraat en op zo’n 3,5 uur rijden van de stad Gaziantep.

Bakermat
Het 30 meter hoge Arslantepe Mound of “Lion Hill” is een belangrijke archeologische site. De restanten van menselijke nederzettingen die hier zijn gevonden dateren uit de Kopertijd. Deze 6000 jaar oude nederzetting trekt al sinds de jaren 1930 de aandacht van archeologen uit de hele wereld. Arslantepe Mound behoorde tot het Hettitische rijk en met een eigen taal. Gelegen in het huidige Anatolië was de stad een religieus en cultureel centrum. In Arslantepe Mound zijn ook de eerste vormen van gezagsstructuur in dit deel van de wereld aangetroffen.

Historisch belang
Opgravingen in Arslantepe Mound tonen dat men een samenlevingsstructuur en een vorm van bureaucratie had die ouder is dan de uitvinding van het schrift. Er worden hier al meer dan 50 jaar opgravingen verricht. Metalen voorwerpen, wapens en de eerste zwaarden uit de Bronstijd behoren tot de vondsten. De Hettitische reliëfs – goed bewaard gebleven historische muurschilderingen – en talrijke kunstvoorwerpen van onschatbare waarde lokken duizenden archeologen naar dit wonder uit de oudheid. De opgravingen in Arslantepe Mound, die onder leiding staan van de Italiaanse Marcella Frangipane, zijn nog in volle gang. Zodra deze zijn voltooid zal Arslantepe Mound geopend worden voor bezoekers.

Nadir Alpaslan, staatssecretaris van Cultuur en Toerisme van Turkiye, zegt: “De erkenning van het cultuurhistorisch belang van Arslantepe Mound door UNESCO is van groot belang. Niet alleen omdat Turkiye de bakermat is van talrijke oude samenlevingen, maar ook omdat het conserveren van ons cultureel erfgoed essentieel is voor de huidige en toekomstige generaties. Het verantwoord ontsluiten van onze cultuurhistorische en natuurlijke erfgoederen is een van de pijlers van ons toeristisch beleid.” Nadir Alpaslan gaat verder: “De toeristische opening van Arslantepe Mound hangt af van de voortgang en afronding van de huidige opgravingen. Tot die tijd zijn er verspreid over ons land nog 18 andere UNESCO-sites te bewonderen.”