Vakantiegeld wordt vooral uitgegeven aan…vakantie

30 mei 2013

Uit onderzoek  van vliegticketzoekmachine Skyscanner naar de besteding van het vakantiegeld blijkt dat een meerderheid dit geld daadwerkelijk gedeeltelijk of geheel spendeert aan vakantie. Een explosieve groei van het aantal zoekopdrachten bevestigt deze onderzoeksresultaten.

Voorafgaand aan het ontvangen van het vakantiegeld vroeg Skyscanner aan 1000 Nederlanders of zij van plan zijn hun vakantiegeld daadwerkelijk aan vakantie te besteden. Een ruime meerderheid geeft aan het vakantiegeld inderdaad deels (32,8%) of grotendeels (25.1%) aan vakantie te zullen uitgeven, terwijl 15,4% zegt dit zelfs geheel aan de vakantie te zullen spenderen. 14 % is van plan andere aankopen te doen van dit extraatje en 3,1% moet het gebruiken om schulden af te lossen.

Dat Nederland aan vakantie toe is en lijkt te hebben gewacht op het vakantiegeld  blijkt ook uit de groei van zoekopdrachten bij vliegticketzoekmachine Skyscanner. Afgelopen zondag 26 mei, nadat een meerderheid het loonstrookje van mei inclusief vakantiegeld had ontvangen, groeide het aantal zoekopdrachten met 36,9% in vergelijking met de zondag ervoor. 

Linda Hoebe, Market Development Manager Nederland, zegt: ‘Zondag is bij ons de dag waarop de meeste zoekopdrachten plaatsvinden en daarom de meest interessante dag om te vergelijken. Wij hadden erop gerekend dat het vakantiegeld een positieve invloed zou hebben, maar deze toename heeft ons zeker verrast.’

Gevraagd naar de gehele financiering van de vakantie, blijkt Nederland een spaarzaam volk. Maar liefst 44% geeft aan te sparen voor vakantie en nog eens 30,3% zegt de vakantie te financieren uit spaargeld en vakantiegeld. Een lening afsluiten voor de vakantie is voor weinigen een optie, slechts 1,8% is hiertoe bereid, eventueel aangevuld met vakantiegeld. Een gelukkige 17,4% zegt de vakantie van het maandelijkse salaris te kunnen betalen.

Poll in opdracht van Skyscanner uitgevoerd door OnePoll onder 1000 Nederlanders.