València viert wereldwijd World Paella Day

20 september 2019

Vrijdag 20 september 2019 brengt València met World Paella Day een eerbetoon aan haar meest authentieke en internationale gerecht: de paella. Met events in tientallen steden, van Londen, Parijs, Tokio tot de Markthal in Rotterdam. In de stad zelf bereiden chef-koks live meer dan 1300 paella’s op het stadhuisplein, zijn er paella-debatten en hebben tientallen restaurants een speciaal paella-menu.

World Paella Day zet authentiek Valenciaans gerecht in de spotlights
De paella is de signature dish uit de Spaanse keuken en de authentieke paella Valenciana brengt al het goede van het Mediterrane dieet samen in één pan. De kracht van een goede paella zit hem in de schijnbaar eenvoudige bereiding en in het feit dat het gerecht altijd met streekproducten uit het seizoen wordt gemaakt. In València heeft een aantal restaurants zelfs hun eigen rijstveld in de stadsmoestuin La Huerta. Paella valt wereldwijd in de smaak en kent meer dan 8 miljoen jaarlijkse zoekopdrachten in Google.

Alle reden om een internationale dag in het leven te roepen om het bestaan van dit van oorsprong Valenciaanse gerecht te vieren: World Paella Day. Op 20 september 2019 wordt deze dag voor de tweede keer georganiseerd. Om de wereld te laten zien wat de paella betekent. Het is niet zo maar een recept of gerecht, maar onderdeel van de geschiedenis van València en van Spanje naast een familieritueel en symbool van samenzijn. Paella is een ‘estilo de vida’ die onlosmakelijk met València en de Valencianen is verbonden.

Paella-events in steden wereldwijd: Markthal Rotterdam
Een kleine tien steden in de wereld organiseren events voor World Paella Day. Zo staan de pannen van Maria’s Paellas op het vuur in de Rotterdamse Markthal. Zij maakt zes verschillende paella’s om gratis te proeven tussen 12.00 en 16.00 uur, bij Unit 96. In Londen geeft Michelinsterren chef-kok Quique Dacosta, bekend om zijn moderne invulling van het Mediterrane dieet, een paellamasterclass. In Tokio organiseren 40 restaurants een speciale paellaweek en in New York verzorgt de Spaanse chef José Andrés een showcooking-event in Mercado Little Spain. Ook in Milaan, Parijs, Moskou en Zürich staan paella-activiteiten op de agenda.

Internationale dag van de paella in València en Spanje
In València-stad bereiden vanaf 10.00 uur ’s maestros arroceros (rijstmeesters) en bekende koks op het stadhuisplein van València alle paellarecepten die de autonome regio València kent. Van de traditionele paella met onder meer witte limabonen en konijn, in senyoret-stijl (met gepeld seafood zodat je het direct kunt eten en geen vieze vingers krijgt) tot een paella met vis vers van de visafslag (lonja de pescado). Om zeker 1300 porties gratis uit te delen. Ook kun je op World Paella Day in een van de ruim 20 paella-restaurants in de stad twee paella’s bestellen voor de prijs van één. De tweede paella is gratis als je in een van deze restaurants reserveert.

Paella is een gerecht dat je altijd samen eet en deelt. In de weekenden trekken Spaanse families en vriendengroepen eropuit voor een paella tijdens ‘la comida’, tussen de middag. Daarom kun je op World Paella Day iemand in een van de ruim 20 paella-restaurants in de stad uitnodigen. De tweede paella is gratis als je in een van deze restaurants reserveert.

Eigen, favoriete paella delen met #WorldPaellaDay
World Paella Day is ook de dag om zelf de paellapan erbij te pakken en aan de slag te gaan met het rijstgerecht. Om het resultaat te delen met een foto en hashtag #WorldPaellaDay. Dat mag de paella Valenciana zijn, maar ook een geheel eigen invulling.