Verwachting vakantiejaar 2017 positief

23 januari 2017

De Nederlandse vakantiegangers hebben het afgelopen jaar vaker de koffers gepakt dan in 2015. Weliswaar met een stijging van 1 procent, maar dat zijn toch 35,5 miljoen reizigers. Voor komend jaar verwacht onderzoeksbureau NBTC-NIPO een groei van zo’n 2 procent meer vakanties.

De stijging van 1 procent is vooral te danken aan de binnenlandse vakanties (+3%) en minder aan de buitenlandse vakantie (-1%). Het verrassende Hollandse zomerweer kan hiervoor een verklaring zijn, net als de veiligheid die de Nederlander in eigen land voelt. Toch blijkt uit de resultaten van 2016 dat we ons niet laten afschrikken door angst en terreur.

Vaker de koffers pakken
Dat we niet bang zijn, blijkt ook wel uit de rest van de resultaten. Zo’n driekwart van de Nederlanders geeft aan de komende maanden één of meerdere keren op vakantie te gaan. Zelfs 18 procent wil aankomend jaar vaker erop uit dan vorig jaar. De verwachting is dan ook dat het aantal vakanties in 2017 zal groeien met 2 procent. Dat horen we graag!

Economie zit in de lift
De economische verwachting voor het aankomende jaar is positief met een toename van 2,1 procent. Ook een daling van werkloosheid en toename van koopkracht draagt natuurlijk bij aan een positief toekomstbeeld voor de vakantieganger in 2017.

bron: NBTC-NIPO Research