Vijf reistips van Europeanen in Malawi

6 september 2019

Ben je in Malawi, dan kom je er al snel achter dat het land menig hart van Europeanen heeft veroverd. Niet zo gek dus dat je bij prachtige lodges Nederlandse of Engelse eigenaren ontmoet. Natuurlijk is het leuk om hun persoonlijke verhaal te horen, maar de landgenoten hebben vaak ook de beste tips voor een lokale ervaring. Wij laten vijf al lang in Malawi wonende Europeanen aan het woord.

Wim Werrelman van Safari Beach Lodge geniet volledig als hij vroeg in de morgen of tegen de avond met een kano Lake Malawi op gaat. “Ik kan dan kiezen om richting het vissersdorp te gaan of langs de prachtige rotsen. Op laatstgenoemde route ben je helemaal alleen met de natuur, het prachtige zonlicht, het heldere water, prachtige vogels en de stilte. In de verte zie je een uitgeholde boomstam kano van een lokale visser in het water. Adembenemend.” Na zo’n avondtocht koopt Wim graag vers gevangen vis bij de lokale bevolking. Die roosteren ze dan gezamenlijk op het strand en eet hij met zijn Malawiaanse vrienden en kennissen op, met uiteraard een biertje in de hand. “Als afsluiter spelen we dan nog een partijtje pool in een van de lokale kroegen. Beter wordt het leven niet.”

Jen Dunlop-Jones van Blue Zebra Lodge is ook helemaal weg van het meer. Eiland hoppen is dan ook iets wat volgens haar een onvergetelijke ervaring is. Maar het panoramische uitzicht van het Chombe Plateau is ook één van haar favorieten. “Ben je daar, dan zie je de meest spectaculaire vergezichten over Lake Malawi die ik ooit heb gezien. Het is simpelweg adembenemend en honderd procent de moeite waard om de hike naar boven te maken.” Jen geeft nog een extra tip: geloof nooit de Malawianen die zeggen dat een hike makkelijk is. Haar lieve gids genaamd Happy wandelde nonchalant op zijn slippers naar boven terwijl zij hijgend achterbleef. Het is vaak zwaarder dan verwacht, maar gegarandeerd de moeite waard.

Athina Giannaki van Latitude Hotels heeft twee belangrijke tips, waarvan de eerste een makkelijke is: breng een bezoek aan het paradijs van Malawi genaamd Likoma Island. Daarnaast moet je volgens Athina zeker naar het Lake of Stars Festival gaan. Dit is een internationaal gerenommeerd muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt aan de oevers van Lake Malawi onder de palmbomen. Dat wil je toch? Drie dagen lang komen honderden acts voorbij op drie verschillende podia. Naast muziek vind je er veel cultuur, dans en kunst van over de hele wereld.

Eveline Sibindi-van Dam van Madidi Lodge in Lilongwe heeft een leuke tip voor de hoofdstad. Neem de kabaza om de stad te ontdekken. Dit is een fiets-taxi die dagelijks wordt gebruikt in Malawi. Je kunt hierbij comfortabel achterop het kussentje zitten en de stad van dichtbij ervaren. Zo ga je naar de Kaunjika, een lokale markt, ontdek je het wildlife center waar onder andere apen van Stichting Aap semi-wild leven of eet je onderweg Mang’ina. Als je durft, want dit is de hoef van een koe. Aan het einde van de dag is het tijd om jezelf te verwennen met een massage bij het zwembad.

Joop van Delden van Adios Resort geeft aan dat hij Vwaza de meest bijzondere plek in Malawi vindt. Het Vwaza Marsh Wildlife Reserve ligt langs de grens van Malawi en Zambia ten westen van Rumphi en ten zuiden van het Nyika National Park. “Ik houd van grote dieren en daar vallen de nijlpaarden en olifanten natuurlijk onder, die daar veel te zien zijn.” Ook vind je er diverse antilopen, leeuwen en luipaarden. Echter vind je twee laatstgenoemden in kleine aantallen en is het spotten van de dieren voor enkele gelukkigen weggelegd. Zeker een mooie plek om een nachtje door de brengen tussen al die prachtige diergeluiden. Heel speciaal.