Voormalige spoorweg Parenzana klaar voor actief seizoen in Istrië

2 april 2014

Vroeger een spoorlijn die de Istrische kustplaats Poreč met het Italiaanse Triëste verbond, nu een aanrader voor de actieve Istrië bezoeker.

Parenzana was ooit een 123,1 km lange smalspoor dat de kustplaats Poreč verbond met Triëste en werd geopend in 1902. De kleine trein pufte elke dag door het heuvelachtige landschap, en vervoerde passagiers, fruit, groente, zout uit het Sloveense Piran en natuurlijk olijfolie en wijn uit Istrië. De spoorweg werd in 1935 alweer gesloten.

Bij de honderdste verjaardag ontstonden de eerste concrete plannen om Parenzana nieuw leven in te blazen. Vanwege de indrukwekkende schoonheid van het tracé, lag de nadruk op het potentieel voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. De 11 bruggen en 8 tunnels op de route werden gerenoveerd, de overwoekerde gedeeltes vrij gemaakt en het pad werd letterlijk geëffend voor de actieve Istrië bezoeker.

Het traject leidt door het prachtige heuvellandschap van Istrië, met het grote voordeel dat hoogteverschillen dankzij de bruggen en tunnels beperkt zijn want het treintje kon vroeger ook niet te veel stijgen of dalen. Het traject gaat dwars door de prachtige natuur met de vele wijngaarden en olijfvelden en langs plekken die met de auto niet bereikbaar zijn. Zo biedt de voormalige spoorlijn niet alleen een sportieve uitdaging maar ook de meest prachtige vergezichten van Istrië.

Op www.parenzana.com staat uitgebreide informatie over de route, inclusief bike- én boutiquehotels, wijnproducenten en bezienswaardigheden langs de route. Ook is het noordelijke deel van de route te downloaden op GPS.

Algemene informatie over Istrië op www.ontdekistrie.nl en over fietsen in Istrië op www.istria-bike.com
Meer over de geschiedenis van Parenzana en informatie over de restauratie is te vinden op www.parenzana.net

Over Istrië:
Istrië is het hartvormige schiereiland gelegen in het noordwesten van Kroatië. In 2013 ontving het eiland ruim 150.000 bezoekers uit Nederland. De uitstekende en mooi gelegen campings en de ongerepte kust met de vele historische kustplaatsen zoals Pula, Rovinj en Poreč zijn belangrijke trekpleisters. Het binnenland van Istrië is en het gastronomische aanbod is sterk in opkomst. De wijnroutes, middeleeuwse vestingsteden, eindeloze fietspaden, het agro toerisme en de culinaire hoogstandjes in de groene heuvels en bergen bieden een authentieke vakantie ervaring.