Wandeling over zeebodem naar verlaten eiland

16 februari 2010

Wandeling over zeebodem naar verlaten eiland

Guernsey kent een van de grootste getijdenverschillen ter wereld. Bij laagtij ontstaat een pad naar Lihou eiland. Op de tijd letten is noodzakelijk om niet als Robinson Crusoe te eindigen.

Lihou eiland is een klein en ruig eiland vlak voor de kust van Guernsey. De korte afstand maakt de uitdaging ook geschikt voor kinderen en de wandeling is dan ook zowel bij locals als bezoekers populair. Bij laagtij ontstaat een pad tussen Guernsey en Lihou, de Lihou Causeway die slechts 750 meter lang is. Aan weerszijden van het pad wordt unieke zee flora en fauna aangetroffen; het eiland en de wetlands er omheen zijn dan ook beschermd gebied. Eenmaal aangekomen op het eiland kan de bezoeker vrij rond lopen, op een gedeelte gedurende het nestseizoen na. Op het eiland kan de ruïne van de st. Mary abdij worden bekeken. Hiervan wordt aangenomen dat het is gesticht door monniken van de Mont St. Michel. Een paar meter naast het pad op Lihou kunnen bezoekers naar beneden klimmen om een bad te nemen in de zogenaamde ‘Venus Pool’ een natuurlijk rots zwembad. De noordelijke kust van het eiland geeft ook leuke mogelijkheden voor een picknick. Belangrijk is wel de tijd te nemen voor de terugkeer want atmosferische druk of andere veranderende weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de voorspelde getijden waardoor de vloed sneller over het vlakke land kan optrekken.

De tocht naar Lihou begint vanaf het parkeerterrein van L’Erée headland. Openingstijden van de causeway zijn te vinden op http://www.gov.gg/ccm/navigation/environment/lihou-island/causeway-opening-times/ of informeer bij de tourist information in St. Peter Port.
De bodem is nog nat en daarom zijn waterdichte schoenen, zeker in het nog koelere voorjaar aan te bevelen.