Wellness Tunesië: van vijfsterrenresort tot traditionele hammam

13 juni 2018

De inwoners van de Romeinse havenstad Carthago legden de basis voor Tunesië als wellnessbestemming. Anno 2018 zijn de heilzame baden vertaald naar luxe spa’s en thalassotherapieën in sterrenhotels, maar een authentieke Tunesië-ervaring in een traditionele hammam in de medina kan ook.

Van de baden bij Carthago naar thalassotherapie
Het oude Carthago, de antieke havenstad die aan de kust van Tunesië lag, werd ooit gesticht door de Feniciërs in de 9e eeuw voor Christus, verwoest en weer opgebouwd door de Romeinen. In heel Tunesië liggen architectonische overblijfselen uit die tijd. Het meest in het oog springend zijn de aan de Middellandse zee gelegen thermen van Antoninus Pius, het grootste thermencomplex buiten Rome. De oude gebouwen en restanten van de Thermen zijn een prachtig voorbeeld van waar de oude Carthagers zwommen en baadden. Met deze historische achtergrond is het niet vreemd dat wellness juist in Tunesië een enorme vlucht heeft genomen en dat het land een van de frontrunners is als het gaat om luxe spa’s en professionele thalassotherapie.

Thalasso wellness

De voordelen van Thalassotherapie
Bij Thalassotherapie staat de therapeutische werking van de zee centraal. De minerale zouten in het warme zeewater en de mineralen en sporenelementen in zeewierpakkingen hebben een heilzaam effect op je lichaam. Tunesië heeft als voordeel, naast een jarenlange ervaring en geavanceerde apparatuur, dat de kwaliteit van het zeewater zeer goed is.

3 traditionele hammamtips voor Tunesië

1. The Résidence Hotel Tunis, Gammarth
The Résidence is een bijzonder fraai vijfsterrenhotel in Gammarth, vlakbij Select Beach en hoofdstad Tunis, Carthago en Sidi Bou Said. Het heeft luxe Spa & Thalasso-faciliteiten geïnspireerd op de Romeinse baden. Relaxen kan in de 18 treatment rooms, de Oriëntaalse hammam, het zoutwaterzwembad en tijdens een van de vele behandelingen: van facials, body- en beauty treatments tot massages.

2. Le Royal Elyssa Thalasso & Spa, Monastir
Het Royal Elissa is een groot, modern vijfsterrenhotel niet ver van Skanes Beach, een van de mooiste stranden van Tunesië. De uitgebreide spa en wellness heeft een keur aan heerlijke massagebehandelingen, Turkse baden en Thalasso-therapieën.

3. Hotel La Badira, Hammamet
De architectuur van La Badira valt meteen op: strak en modern met een knipoog naar Islamitische architectuur. Dit uiterst smaakvolle vijfsterrenhotel vlakbij Sentido Aziza Beach heeft drie buitenbaden, een privéstrand en een geweldig Spa by Clarins wellnesscentrum. Met hammams, de lekkerste treatments, yoga en tal van baden. La Badira is een Adults Only hotel.

Hammam Wellness

Traditionele hammam in de medina
Je bent pas echt in Tunesië geweest als je een hammam hebt bezocht en onder handen bent genomen door een masseur, al dan niet met een goede scrub. De oudste en meest charmante hammams zijn te vinden in de medina van hoofdstad Tunis, te herkennen aan de gekleurde deuren met zwart-wit gestreepte poort. Daarachter ontdek je een badhuis om heerlijk te ontspannen. Hammams kosten ongeveer 2,50 Tunesische dinar per bezoek (plusminus €1,00), massages en scrubs zijn er vanaf hetzelfde bedrag. Let op: textielvrij bestaat niet in Tunesië, ondergoed voor vrouwen en shorts voor mannen is het devies.

3 traditionele hammamtips voor Tunesië

1. El Kachachine, Tunis
El-Kachachine is een van de oudste hammams in Tunesië, een traditioneel badhuis met een charmant karakter in de medina van Tunis (souk des Libraires), niet ver van de Zitouna moskee. Kies uit baden met warm en koud water, massages en banken om op uit te rusten. Alleen voor mannen.

2. El-Methihra, Tunis
Een kleinschalige, oude en traditionele hammam. Het personeel is vriendelijk en er zijn veel plekken om te relaxen. Vrouwen baden ’s middags, mannen in de avond.

3. Hammam Sidi Bou Said El Béji
Charmante hammam op de Rue Ali Balhouane in Sidi Bou Said. Met drie kamers om uit te kiezen: een koude, milde en echt warme ruimte. Inclusief heerlijke massages, waxen met suiker en scrubbehandelingen.

Deze ideale en betaalbare wellnessbestemming ligt op slechts 2.5 uur vliegafstand. Kijk hier voor meer informatie over wellness op Tunesië.