Wijnroutes te fiets in Istrië

30 juli 2008

Wat is er leuker dan op vakantie wijnroutes te rijden op zoek naar dé fantastische wijn. In Istrië zijn nu twee fietsroutes uitgestippeld, een zware en een minder zware, die door een prachtige regio met de beste wijnmakers voert.

In de pittoreske regio rondom Buje bijvoorbeeld .Volgens de overlevering ligt op elke heuvel een reus te slapen en dansen er feeën ’s nachts. Op een heuveltop op 222 meter hoogte gelegen, wordt Buje met de middeleeuwse stadsmuren gezien als de beschermer van Istrië. Te midden van verbazingwekkende vergezichten, terrasvormige wijngaarden gaat de route langs de beste wijn producenten van Istrië. De witte en inheemse malvazija druif speelt in Istrië de hoofdrol, maar de robuuste rode Teran wint zeker terrein. De fietsroute, die langs de oudste wijnroute van Istrië gaat, gaat ook naar de plaats Momjan. Dit stadje ligt opeen heuveltop van 270 meter hoogte op 17 km van de zee. Al in de verte zijn de indrukwekkende restanten van de middeleeuwse citadel herkenbaar. Hier komt ’s werelds beste Muskat vandaan. De route geeft genoeg gelegenheid om het wijnproeven af te wisselen met cultuursnuiven. De mooiste fresco’s zijn te zien in de kerk van het dorpje Triban en in Buje zelf is een etnografisch museum en een kathedraal die gebouwd is op de restanten van de oude tempel van Jupiter. Tenslotte leidt de weg ook langs vele agro toerisme adresjes waar heerlijke huisgemaakte gerechten op de menukaart staan.
Naast deze wijn fiets route, heeft Istrië diverse andere thematische fietsroutes in allerlei moeilijkheidsgraden. Kijk op www.istria-bike.com voor meer informatie.