Zeven niet te missen eco-vriendelijke bestemmingen in Centraal-Amerika

27 oktober 2017

Vakantievieren dichtbij de natuur, ruige wildlife, outdoor-activiteiten te kust en te keur en community based tourism waarvan locals en dieren profiteren. Deze 7 niet te missen eco-vriendelijke bestemmingen in Centraal-Amerika hebben het allemaal.

Bocas del Toro, Panama
De eilandengroep Bocas del Toro is een van de meest indrukwekkende natuurbestemmingen in Centraal-Amerika. Helderblauw water zover het oog reikt, mooie stranden en wel meer dan 50 keys en 200 grotere en kleinere eilanden. Dankzij de inzet van natuurbeschermers is het ecosysteem hier in balans gebleven en werd het een UNESCO-biosfeerreservaat. Vogels kijken, paardrijden en duiken zijn populaire activiteiten, naast de workshops van Random Art Bocas waar je schilderen en koken combineert met de schoonheid van het landschap.

Cayos Cochinos, Honduras
Slechts 108 mensen wonen er op de Cayos Cochinos-eilanden, bestaande uit Cayo Menor en Cayo Grande en een slinger van 13 koraaleilandjes. Deze paradijselijke natuur hotspot behoort tot een beschermd marine-reservaat dat onderdeel is van het tweede grootste koraalrif in de wereld: het 1000 km lange Meso-Amerikaanse koraalrif. De onderwaterwereld is de droom van iedere duiker en snorkelaar. Bijzonder zijn de Garifuna-tours waarbij locals je de mooiste plekken laten zien.

Actun Tunichil Muknal Cave, Belize
In het hart van het Tapir Mountain natuurreservaat in Belize ligt de sprookjesachtige Actun Tunichil Muknal Cave, afgekort ook wel ATM. Een exceptionele bestemming waar natuur, geschiedenis, avontuur en mythen samenkomen. De tocht naar de grot is al een onderneming op zich, je waadt stukken door water en de laatste 10 meter moet je al zwemmend afleggen. Een gegidste tour is aan te raden, ook omdat in de grotten skeletten liggen waarvan de Crystal Maiden, het skelet van een meisje dat waarschijnlijk ooit offerslachtoffer was, het beroemdste is.

San Juan rivier en El Castillo, Nicaragua
Een top eco-bestemming in Nicaragua is het gebied rondom de 190 km lange rivier San Juan die het meer Lago Nicaragua verbindt met de Caribische Zee. Ontdek hier de nog niet ontdekte natuur vanuit El Castillo samen met de locals. Highlights zijn bezoeken aan cacaoplantages, wandelingen door het Indio Maíz-reservaat en nachtelijke boottrips om de wegen van alligators te doorgronden. Ook de historische nalatenschap in dit deel van Nicaragua is het noemen waard, zo zie je her en der sporen van grote piratenschepen, inclusief scheepswrakken, die de rivier ooit bevoeren.

Nationaal Park Tikal, Guatemala
Eco-topper in Guatemala is natuurlijk het Tikal National Park. Niet alleen vanwege het beschermde karakter en de verbluffende natuur, ook het natuurlijke en cultureel erfgoed mag er zijn. Verspreid over het ruige regenwoud liggen fascinerende monumenten en archeologische vindplaatsen en ruïnes van de Mayacultuur verstopt. Mis vooral niet de Piramide van de Grote Jaguar, de tempel Templo II en Templo IV, met 65 meter het hoogste Maya-bouwwerk in het park. ’s Ochtends wakker worden aan de rand van Tikal met het geluid van brulapen is de kers op de taart.