Zien! Twee Nederlandse vrouwen op ‘gevaarlijke’ roadtrip door Rwanda
27 mei 2020Ryanne van Dorst en Famke Louise gingen samen de uitdaging aan; de gevaarlijke wegen opzoeken in Rwanda. Dat is even zoeken, want de infrastructuur in het Afrikaanse land is erg goed. Toch hebben de dames er uitdagende wegen gevonden. En ze hebben ondertussen het groene land van de duizend heuvels én haar bevolking beter leren kennen.
In het TV-programma ‘De Gevaarlijkste Wegen’ rijden twee BN’ers samen over gevaarlijke of uitdagende wegen in landen wereldwijd. Afgelopen zondag was het de beurt aan Ryanne en Famke. Ze lieten zich verwonderen door de prachtige groene natuur, maakten kennis met de vriendelijke lokale bevolking en ontdekten dat Rwanda enorm vooruitstrevend is.
Vooruitstrevend
De dames zijn al direct met stomheid geslagen als ze de Zipline bezoeken, een landelijke bezorgdienst van bloed aan ziekenhuizen per hypermoderne drone. Rwanda is het eerste land waar een landelijk opererende commerciële bezorgdienst gebruikt maakt van drones. De onbemande, in de VS ontwikkelde, vliegtuigjes droppen zeven dagen per week op bestelling pakjes bij tientallen ziekenhuizen verspreid over het land. In plaats van vijf uur rijden, bereikt de levering nu in slechts veertig minuten haar bestemming.
Schoon en veilig
De hoofdstad Kigali is één van de schoonste en veiligste steden van het Afrikaanse continent. Niet alleen schoon omdat plastic er verboden is, maar ook doordat de bevolking gezamenlijk zorgt voor schone straten. Alle Rwandezen tussen 18 en 65 jaar doen elke laatste zaterdag van de maand mee aan deze Umuganda. Vanaf 8 uur staat de ochtend in het teken van het gezamenlijk schoonvegen, het doen van kleine reparaties aan straten en afwatering, het planten van bomen of het bouwen van scholen.
Ook is er in Rwanda veel steun en respect voor drie grondregels: eenheid bewaren, verantwoordelijkheid afleggen en groot denken in het belang van de vooruitgang van het land.
Gelijkheid man en vrouw
De gelijkheid van seksen en de ontwikkelingskansen voor vrouwen zijn verankerd in de Rwandese grondwet. Zo dient tenminste dertig procent van de overheidsfuncties door vrouwen te worden vervuld. Met als gevolg dat Rwanda sinds 2003 naar verhouding de meeste vrouwelijke parlementariërs ter wereld heeft, thans niet minder dan 61%.
Deze balans is op veel plekken in de Rwandese samenleving terug te vinden. Veelal bekleden vrouwen daarbij leidinggevende posities in het bedrijfsleven en bij de (semi)overheid.
“De Gevaarlijkste Wegen in Rwanda” terugkijken?
Heb je het programma afgelopen zondag gemist? Kijk dan woensdagavond 27 mei om 20.55 uur op NPO3 naar de herhaling. Wil je het liever terugkijken in je eigen tijd? Kijk de aflevering dan hier terug.
Voor meer informatie over Rwanda bezoek je www.VisitRwanda.com.
Foto’s credit: POWNED