De zon laat zich steeds vaker zien. In tuinen en op balkons is het prettig vertoeven. Een geluk bij een ongeluk nu we meer aan huis gekluisterd zijn. Een passende aanleiding om eens nieuwe gerechten uit te proberen en je huisgenoten te verrassen met Franse klassiekers uit Champagne, Lotharingen, Elzas, Ardennen en Vogezen. Overigens allemaal prachtige reisbestemmingen, die samen Grand Est worden genoemd. Proef de originele Quiche Lorraine of maak je eigen luchtige champagnemousse voor “sinner Sunday”. Bon appetit!

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine is afkomstig uit Lotharingen, een echte Franse klassieker, en de favoriet onder de quiches. Tegenwoordig geeft elk land er zijn eigen draai aan en bestaan er vele varianten op de quiche Lorraine. Hoog tijd om weer eens de originele variant uit de oven te toveren. De hartige taart bestaat in origine uit een bodem van zanddeeg met daarop een vulling van eieren, verse room, een snufje peper en gerookt spek. Trek ongeveer 20 minuten uit voor de voorbereiding en nog eens 25 minuten oventijd en je zelfgebakken quiche Lorraine is klaar om aan te snijden.

Champagnemousse

Er zijn genoeg lekkere recepten te bedenken waar het goudgele drankje goed bij smaakt, maar laat champagne ook eens de hoofdrol spelen in een recept. Champagnemousse is hier een klassiek voorbeeld van en gelukkig ook vrij eenvoudig om te maken. Naast een fles champagne heb je gelatine nodig om de mousse stijf te maken, eieren, kristalsuiker en slagroom. De mousse heeft circa 3 à 4 uur nodig om goed op te stijven in de koelkast. Dus maak het dessert wat eerder op de dag zodat je na het diner nog heerlijk een schaaltje mousse naar binnen lepelt.

Galette à suc’ des Ardennes

Een luchtige suikertaart, wellicht onverwacht om deze twee woorden in één zin te zien staan. In de Franse Ardennen hebben ze een geweldig recept voor deze zoete lekkernij. Het recept bestaat grotendeels uit bloem, fijne suiker, boter, water en een snufje zout. Geen ingewikkelde boodschappenlijst, wel een uiterst smaakvol resultaat. De taart wordt in de Ardennen veelal geserveerd op feestelijke gelegenheden.

Tarte aux myrtilles des Vosges

Tarte aux myrtilles, ofwel bossenbessentaart, wordt rond augustus massaal gebakken vanwege het bosbessenplukseizoen in de Vogezen. Een heerlijke zoete baklucht zal straks je keuken vullen. En het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn bosbessen, eieren, suiker, poedersuiker, boter, bloem en een snufje zout. Tip: gebruik zoetzure bosbessen voor een verfrissende bite, anders zijn blauwe bessen een goed alternatief. Tarte aux myrtilles zie je in verschillende formaten, van eenpersoonsgebakjes tot grote taarten waar je met het hele gezin van smult.

Alsatian spaetzle

Eenvoud is de ultieme vorm van verfijning. Spaetzle of spatzli is de Elzasser twist op de gewone pasta variant. Qua structuur doet het denken aan pannenkoekenbeslag, maar verrast op het gebied van smaak. De Alsatian spaetzle is een voor fijnproevers. Bloem, eieren, snufje zout, water en boter zijn de basis ingrediënten. Er bestaan vele tools om spaetzle te maken, met een spaetzle-pers of een spaetzle-maker. Wil je het volledig volgens het traditionele Elzas recept doen, houdt dan een houten plank met het deeg schuin boven de pan met kokend water en snijdt met een groot mes korte, dunne reepjes af.