De archeologische vindplaats Gordion, in de Turkse hoofdstad Ankara, en vijf houten zuilenmoskeeën in de regio Anatolië zijn tijdens de 45e zitting van het UNESCO Werelderfgoedcomité in Riyadh opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Met deze officiële registraties komt het aantal werelderfgoedsites in Türkiye op 21.
De UNESCO Werelderfgoedconventie omschrijft de oude stad Gordion als “een oude nederzetting met meerdere lagen, die de overblijfselen omvat van de oude hoofdstad Phrygië, een onafhankelijk koninkrijk uit de ijzertijd.” UNESCO voegt hieraan toe: „De archeologische opgravingen en het onderzoek op de locatie brachten een schat aan overblijfselen aan het licht over de Frygische cultuur en economie, zoals bouwtechnieken, ruimtelijke ordening, verdedigingsstructuren en begrafenisrituelen.”
Over de vijf in de 13e en14e eeuw gebouwde zuilenmoskeeën roemt de werelderfgoed-organisatie het kenmerkende architectonische ontwerp met een buitenschil van metselwerk met rijen houten binnenkolommen (‘zuilen”) die een plat houten plafond en het dak ondersteunen. Ze vallen ook op door hun ingenieuze houtsnij- en handwerk alsmede de bijzondere esthetiek en decoraties in geometrische vormen. “De historische bouwwerken zijn sinds de Middeleeuwen prima bewaard gebleven en weerspiegelen het Anatolische leven en haar cultuur”, zo besluit UNESCO.
4500 jaar oud en oorsprong Gordiaanse knoop
Met de ononderbroken menselijke bewoning in en rond de oude stad gedurende 4500 jaar is Gordion een van de gebieden ter wereld met de langste beschavingsgeschiedenis. Het was de politieke en culturele hoofdstad van Frygië vanaf de 12e eeuw v.Chr. De Frygiërs vestigden zich in een groot gebied dat de huidige provincies Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir en Kütahya omvat. Langs het Phrygian Trail vind men nog altijd Frygische ruïnes en rotsschilderingen. De locatie stond ooit onder het bewind van de bekende koning Midas, die volgens de mythologie was vervloekt door de ‘gouden aanraking’. De Grote Tumulus – het graf van Midas – is in Gordion de derde grootste grafheuvel. Gordion wordt ook geassocieerd met de Gordiaanse Knoop. Volgens de legende kon de knoop alleen worden ontrafeld door de toekomstige veroveraar van Azië. Het is dan ook geen toeval dat Gordion bezoek kreeg van Alexander de Grote, die er met zijn zwaard doorheen probeerde te snijden.
Vijf Seltsjoekse en Ottomaanse authentieke moskeeën
De Seltsjoekse en Ottomaanse houten moskeeën van Anatolië zijn zeldzame voorbeelden van religieuze architectuur met spijkerloos gebruik van hout en indrukwekkende handgemaakte decoraties. De moskeeën bieden een buitengewoon niveau van timmerwerk en esthetiek met hun minbars (preekstoelen), gemaakt met de “kündekari”-techniek. Dit is een decoratieve kunstmethode waarbij kleine stukjes hout, gesneden in geometrische vormen, worden samengevoegd om een groot oppervlak te vormen, met graveerachtige decoraties genaamd “kalem işi” en nauwgezette houtbewerking in hun deuren, kolomkapitelen, plafondbalken en consoles. Deze historische bouwwerken, goed bewaard gebleven sinds de Middeleeuwen, weerspiegelen het Anatolische leven en de cultuur. Deze bouwtraditie voor moskeeën met houten daken en zuilen hield stand tot begin 20e eeuw. Deze unieke moskeeën zijn te bezoeken door het volgen van een thematische reisroute: https://faith.goturkiye.com/authentic-wooden-mosques
|