6A populairste vliegtuigstoel

1 mei 2012

Nu luchtvaartmaatschappij Easyjet bekend heeft gemaakt dat ze toegewezen zitplaatsen gaan testen op bepaalde routes, onthult een poll van Skyscanner om welke vliegtuigstoel de passagiers het meest strijden.

De poll, die werd beantwoord door meer dan 1000 respondenten, vroeg naar de stoelvoorkeuren van passagiers. Op extra beenruimte na werd er gevraagd naar de voorkeur voor gedeelte van het vliegtuig en naar de voorkeur voor raam-, midden- of gangpadstoelen. De poll ging ook dieper in op het feit of de keuze voor een vliegtuigstoel wordt beïnvloed door geluksgetallen of even/oneven nummers. Skyscanner heeft al deze uitslagen samengevoegd en daaruit blijkt dat stoel 6A de meest populaire vliegtuigstoel is.

De poll bevestigt eerdere onderzoeken waarbij werd onthuld dat de eerste zes rijen vooraan in een vliegtuig het meest populair zijn. Easyjet is hier duidelijk van op de hoogte, want een stoel in deze sectie kost €10,- in plaats van €4,- wanneer deze vooraf wordt geboekt.

Verrassend is het aantal passagiers dat de voorkeur geeft aan een stoel bij het raam, namelijk 60%, ten opzichte van 40% die kiest voor een stoel aan het gangpad en 1% die kiest voor een stoel in het midden. Uit het onderzoek bleek ook dat stoelnummer 31E het minst populair is in een vliegtuig. Deze is gevestigd achter in het vliegtuig.

Linda Hoebe, Market Development Manager Nederland reageert: ‘’Passagiers hebben altijd haast om aan boord te komen om die bevoorrechte plaats te bemachtigen en ik vind het erg interessant dat er zo veel verschillende meningen hierover zijn.

‘’Grappig genoeg lijken sommige passagiers te kiezen voor het middelste gedeelte naast de vleugels waar er minder turbulentie gevoeld wordt terwijl anderen liever voorin zitten om zo sneller uit het vliegtuig te kunnen wanneer het is geland, er minder lawaai van de motoren is te horen of zelfs om de eerste keuze te hebben uit het eten dat wordt geserveerd. Bij het raam is een populaire keuze voor passagiers die willen slapen, vooral op lange vluchten, terwijl degene die vaak naar het toilet moet liever bij het gangpad zit. Ook is een stoel langs het gangpad populair voor wat langere mensen zodat zij hun benen af en toe kunnen strekken. Mensen die vaak vliegen geven aan dat zij liever aan de linkerkant van het vliegtuig zitten, want daar zijn de ramen niet in het midden zodat er geleund kan worden tegen de zijwand van het vliegtuig.’’

‘’Ik hoop dat de low cost luchtvaartmaatschappijen nu geen extra kosten gaan rekenen voor stoel 6A’’, aldus Linda Hoebe.

Voor meer informatie zie hier het Skyscanner filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=YAMYGQh-nqg&feature=youtu.be

 Volg Skyscanner op Facebook (http://www.facebook.com/Skyscanner.nl) en Twitter (www.twitter.com/skyscanner_nl)