9Weergaloze kleuren in India

22 november 2017

Als er een land met de bokaal voor kleurrijkste land ter wereld naar huis gaat, dan is het India. Felgekleurde sari’s van Indiase vrouwen, oranje kleding van Boeddhistische monniken, het witte marmer van Taj Mahal, alle kleurschakeringen passeren de revue als je reist door het enerverende Aziatische land. Daarom: 9 weergaloze kleuren in India.

1. Blauwe stad Jodhpur
Misschien de beroemdste kleurrijke stad van heel India: Jodhpur, de blauwe stad. Het diepe blauw van de huizen aan de voet van het Mehrangarh Fort herinnert aan het Indiase kastenstelsel. De ‘upperclass’ Brahmins verfden hun huizen blauw om zich te onderscheiden van de lagere kasten. Tot op de dag van vandaag is dat zo gebleven. Vanuit traditie, maar het blauw schijnt ook goed te beschermen tegen termieten en de zon.

2. Poederroze gastvrijheid van Jaipur
De stad Jaipur kreeg een poederroze bad in de 19e eeuw toen India nog een Britse kolonie was. Om Edward, de Prins van Wales, tijdens zijn bezoek in 1876 te eren werd de hoofdstad van Rajasthan in het roze gehuld. De zoete kleur staat namelijk voor gastvrijheid. Zo is de Hawa Mal, het Paleis van de Wind, opgetrokken uit rode en roze zandsteen. In feite is het paleis slechts een wonderlijke gevel met 953 ramen waardoor de haremvrouwen van de maharadja ongezien de parades konden meemaken.

3. Witte romantiek in Udaipur
Udaipur staat bekend als de witte stad door de vele witte gebouwen. Zoals het Monsoon Palace (Sajjangarh Palace), de Jadish Mandir tempel en het prachtige Lake Palace aan het Lake Pichola. Door het vele water wordt de 390.000 inwoners tellende plaats ook wel het Venetië van het Oosten genoemd. Bijzonder is het vrouwenpark, Saheliyon-ki-bari, aangelegd voor de 48 vrouwen van de koning die zich hier vrij en blij konden bewegen.

4. Sinaasappeloranje Nagpur
‘Nagpur ke Santre le lo!’ (koop Nagpur sinaasappelen) hoor je overal in Nagpur, metropool in het hart van India. De sappige citrusvrucht heeft de stad beroemd gemaakt en gaf het z’n bijnaam: ‘Orange City’. Mis in Nagpur ook niet de zonsondergang bij Futala Lake, de Sadar Bazar om te shoppen, de oranje Tekadi cha Ganpati tempel en een wildlife safari in een van de 13 tijgerreservaten in de omgeving (de Vidharbha-regio).

5. Regenboogkleuren bij het Holifeest
Met het Holifeest, ook wel Holi-Phagwa of Phagwa, wordt het begin van de lente, maar ook het zegevieren van het goed over het kwaad, gevierd. Een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart op de Indiase agenda staat. Wereldwijd is het bekend om de poeders in knalkleuren waar de feestvierders elkaar mee besmeuren. Ook in andere werelddelen is het kleurenspektakel opgepikt, zoals met de Colour Runs in Nederland. Met Jet Airways vlieg je rechtstreeks naar Mumbai of Delhi en maak je het Holifeest van dichtbij mee.

6. Veelkleurige Meenaskshi en rattentempel
Als een bont uitgedoste paradijsvogel trekt de iconische Meenakshi Tempel in de Zuid-Indiase staat Tamil Nadu de aandacht. Het heeft veertien fantasievolle torens met duizenden stenen figuurtjes, goden, dieren en demonen in de meest heldere kleuren. Het is een van de vele vrolijkmakende bezienswaardigheden in India. Een andere bijzondere tempel is Karni Mata, ook bekend als de rattentempel, in de kleine plaats Deshnoke. Ga je hier naar binnen en loopt er een rat over je blote voeten, dan brengt het geluk. Sokken zijn beschikbaar maar of de rattenaanraking dan ook werkt is de vraag.

7. Fleurige gebedsvlaggetjes in de Himalaya
De Indiase Himalaya is een droom voor bergbeklimmers, wandelaars, outdoorfans en Enfield-motorrijders. Wie eens in dit deel van India, bijvoorbeeld bij Leh en Ladakh, is geweest ontkomt niet aan de fleurige, rechthoekige gebedsvlaggetjes. Ze wapperen op bergpassen, hangbruggen en in tempels en zijn bedrukt met gebeden en mantra’s. De wind zou de gebeden en mantra’s laten opstijgen naar de goden, die voorspoed brengen aan de ophanger, zijn familie, vrienden en zelfs vijanden.

8. Custom-made pak of sari in favoriete kleur
In heel India zie je mensen in kleding met uitbundige kleuren. Het leuke is: je kunt eenvoudig een pak of sari op maat laten maken in de mooiste stoffen in je favoriete kleuren. Ga bijvoorbeeld naar de Khan Market in Delhi voor goede kwaliteitsstoffen en heel betaalbare ontwerpen, een custom-made pak is zo besteld. Voor een echte Indiase sari is er de Lajpat Nagar market met stoffen in alle kleuren en prints denkbaar.

9. Curry’s, streetfood en kruiden in alle kleuren
India is een van de beste streetfood bestemmingen in de wereld. Iedere stad of kleinere plaats heeft markten waar je de overheerlijke curry’s en Indiase chaat eet. Zoals in het bekende Chandni Chowk in Delhi. In het kleurrijke Varanasi staat een van de grootste kirana’s (groentemarkt) van Azië: de Gola Dinanath Market. Hier word je getrakteerd op de kleuren van meer dan 20.000 verschillende soorten medicinale (Ayurvedische) kruiden en poeders.