9Wonderschone roadtrips en routes door Ontario

26 juli 2017

Immense meren, rivieren, nationale parken, te gekke steden en veel cultuur. De Canadese provincie Ontario heeft het allemaal. Vanuit hoofdstad Toronto maak je de mooiste roadtrips en liggen de meest bijzondere routes aan je voeten. Daarom: 9 tips voor dit deel van het land van de Maple Leaf.

1. Historische Niagara River Parkway
Een kleine maar fijne route is de Niagara Parkway die loopt van de beroemde Falls naar Niagara-on-the-Lake. Vijfenvijftig kilometer lang volg je de Niagara-rivier langs wijngaarden en historische bezienswaardigheden. In het najaar trakteert de natuur je op prachtige herfstkleuren en in de winter is er het Winter Festival of Lights. Leuk om te combineren met Fort Erie.

2. Van Toronto naar de City of Waterfalls
Vlieg vanaf Amsterdam met Jet Airways naar Toronto, start daar de motor en zet koers naar de City of Waterfalls, Hamilton. Na een uur op de motor belang je na ongeveer een uur later in deze op het oog industriële stad. De natuur rondom verrast met meer dan 100 watervallen om naartoe te wandelen via goed gemarkeerde paden. De meeste watervallen zijn geconcentreerd bij de Bruce Trail Conservancy, een van Canada’s oudste en langste wandelpad.

3. Wijnroutes in Prince Edward Country
Wijnliefhebbers gaan naar Prince Edward Country, op zo’n drie uur rijden vanaf Ottawa. Hier cruise je langs zo’n 40 wijngaarden en bodega’s om wijn te proeven in combinatie met lokale kazen. Ben je er in de maand juni, pak dan het Great Canadian Cheese Festival mee. In de omgeving stranden om op uit te rusten en voor een meerdaagse trip overnacht je in de Bay of Quinte.

4. Cheese Trail voor kaaskoppen
Als kaas een guilty pleasure is, dan moet je simpelweg naar Oxford County, nabij London in Ontario. Hier is de Oxford County Cheese Trail uitgestippeld die 8 van de in totaal 98 kaasmakerijen met elkaar verbind in onder meer Woodstock en Tillsonburg. Verwacht veel kaasproeverijen, lessen over kaasmaken, naast een blik op musea en natuur.

5. Arty West Queen West in Toronto
Citytrippers die liever Toronto niet verlaten, kiezen uit leuke stadsroutes en -tours. Trek er bijvoorbeeld op uit naar West Queen West, het kunst- en designdistrict van de hoofdstad van Ontario. Het telt meer dan 300 galeries naast designhuizen, shops en boetiekhotels. Te vinden tussen Bathurst St en Gladstone Avenue.

6. Meerdaagse merentrip door Ontario
Met ontelbaar veel meren en rivieren, is het maken van een waterrijke trip door Ontario een fluitje van een cent. Start bijvoorbeeld bij Wasaga Beach, Georgian Bay, op twee uur rijden vanaf Toronto. Zie vervolgens de zonsondergang bij Lake Couchiching, bezoek Tobermory met z’n Grotto, het Bruce Peninsula National Park en Flower Pot Island, ga kajakken bij Killarney en zet de Thousand Islands op de to-visit lijst.

7. Sun Valley Trail met kinderen
Leuk om te doen met kinderen in Toronto: de Sun Valley Trail in het 52 hectare tellende Crothers Wood Park. Op de fiets! Met meerdere paden omringd door bomen die meer dan 100 jaar oud zijn. De route telt 1,3 km en is geschikt voor iedereen. Liever mountainbiken? Er zijn ook dichtbeboste, heuvelachtige trails om uit te kiezen. Starten bij 1115 Bayview Avenue/Nesbitt Drive.

8. Klassieke autoroute Ontario en Canada
Trek je er meerdere weken voor uit om Ontario en Canada op vier wielen te ontdekken en is het de eerste keer in Canada? Kies dan voor de klassieker onder de Canadese roadtrips. Deze loopt van Toronto, Kingston, Montreal, Quebec City, Ottawa, Huntsville tot aan de Niagara Falls. Op eigen houtje te doen of met een georganiseerde reis.

9. Grand River Scenic Parkway
Een prachtige autoroute is de 18 kilometer lange Grand River Scenic Parkway, ook wel bekend als Hwy. 54 North tussen Cayuga en Caledonia. Een eenvoudig te rijden weg die langs de Grand River meandert. Aanrader: een stop bij het vogelrijke Ruthven Park met de Thompson mansion. De route is extra mooi in de herfst met de zogenoemde foliage.

Benieuwd naar andere bestemmingen van Jet Airways? Lees hier bijvoorbeeld 9 tips voor een vakantie in India met kinderen.