Aspergeroute in Istrië

22 april 2009

Aspergeroute in Istrië

In Nederland denken wij bij de benaming ‘het witte goud’ aan asperges. In Istrië slaat dat op de zeldzame witte truffel die hier wordt gevonden. Hun asperges zijn niet wit maar groen, niet exclusief en dus ook niet duur. Maar daarom niet minder gewaardeerd!

De asperges in Istrië zijn in overvloed in de wilde natuur te vinden en te plukken. Hele volksstammen houden zich daar dan ook mee bezig. En waarom niet als bezoeker hetzelfde doen! De touristboard van de plaats Kršan heeft zelfs een aspergeroute georganiseerd. Vanuit deze historische plaats, is een wandeling uitgezet door de beboste uitlopers van het Učka gebergte waar de asperges groeien.

De culinaire fantasie van Istrië heeft geresulteerd in tal van culinaire hoogstandjes met deze eenvoudige asperge in de hoofdrol. Deze zijn allemaal in de diverse restaurants langs de route te proeven. Eigenlijk doet de simpele ‘asparagus fritaja’ (asperge omelet) de asperge de meeste eer aan. De stad zelf is ook vanwege het rijke culturele erfgoed, dat in sommige gevallen dateert uit de elfde eeuw, een bezoek meer dan waard.
Meer informatie op www.istra.hr of mail naar info@istria-krsan.com