Cruiseschip wordt laboratorium voor milieu- en walvisbescherming

23 juli 2010

Cruiseschip wordt laboratorium voor milieu- en walvisbescherming
De Costa Pacifica wordt een echt onderzoeksstation voor de bescherming en bestudering van walvissen en onderzoek naar klimaatsveranderingen in de Middellandse Zee.

Verminderen risico botsingen met walvissen
De Costa Pacifica van de Italiaanse cruisemaatschappij Costa Cruises is het eerste cruiseschip waarop REPCET is geïnstalleerd. Dit is een proefprogramma dat bewegingen en geluiden van walvissen registreert, met als doel het risico op botsingen met deze giganten te verminderen. Het REPCET programma gebruikt een satelliet netwerk en observaties van schepen, waardoor de routes die walvissen nemen in kaart worden gebracht. Deze gegevens worden gedeeld met vracht- en passagiersschepen zodat zijn hun route kunnen aanpassen. Een aanvaring met een walvis heeft vaak een fatale afloop voor het dier en kan ook aanzienlijke schade toebrengen aan schepen. Meer informatie op www.repcet.com

Monitoren milieu en klimaat Middellandse Zee
In samenwerking met JRC (Joint Research Center van de EU), wordt de Costa Pacifica tevens de locatie van een groot aantal nieuwe metingen van de atmosfeer om de klimaatveranderingen in het Middellandse Zeegebied te onderzoeken. Al sinds 2005 werkt Costa samen met JRC op dit vlak. Drie schepen, met het Westelijke Middellandse Zee gebied als vaargebied, hebben automatische luchtvervuiling meetstations en monitoren de kwaliteit van het water. Deze gegevens zijn van onschatbare waarde omdat niet eerder gedurende zo’n lange periode en ook op open zee deze metingen zijn verricht. Op de Costa Pacifica gaan de metingen nu een stap verder met het oplaten van weerballonnen zodat de ozonlaag en andere atmosferische omstandigheden boven zee kunnen worden onderzocht.

Milieu ontzien aan boord
Als het gaat om milieutechnische aspecten, management, energie en waterbesparing, behoren de schepen van Costa Cruises tot de meest geavanceerde ter wereld. Op de hele vloot is een beleid van 100% scheiding van afval. Ook wordt het meeste water dat aan boord wordt gebruikt, aan boord geproduceerd met ontziltinginstallaties.
Costa Cruises en AIDA Cruises, de leidende Duitse cruisemaatschappij behorend tot de Costa Crociere’s group, zijn de enige cruisemaatschappijen die hun eigen milieubescherming management systeem hebben ontwikkeld die voldoen aan de nieuwste internationale standaard (UNI EN ISO 14001, 2004) en de resultaten elk jaar documenteren in een Sustainability Report.
In 2005 ontving Costa Cruises als eerste cruisemaatschappij de Groene Ster; een prestigieuze onderscheiding voor het feit dat de gehele vloot (en niet alleen de nieuwste schepen) van Costa voldoet aan de strengste eisen op het gebied van milieubescherming en zelfs veel verder gaat dan de internationale eisen zoals vastgelegd in de MARPOL Convention.

Informatie over Costa Cruises op www.costacruises.nl