Culinair hoogseizoen Istrië in aantocht

15 augustus 2011

Nog midden in het toeristische hoogseizoen maakt Istrië zich al weer op voor het culinaire hoogseizoen in het najaar met in de hoofdrol de witte truffel.

Elk jaar ontdekken meer toeristen het moois van Istrië: een ongerepte natuur, een heerlijk mediterraan klimaat, gevarieerde cultuur, een kristalheldere warme zee, een relaxte bevolking en lekker eten. Maar eigenlijk is voor dat laatste (lekker eten) het najaar het beste seizoen. En de beste plek om er van te genieten is het groene binnenland.

Belangrijkste reden hiervoor is de Tuber Magnatum Pico. Ofwel de witte truffel. Zelfs veel kenners hebben nog niet in de gaten dat deze koning der truffels, die zo’n beetje z’n gewicht in goud waard is, juist in Istrië relatief veel gevonden wordt. In vroeger tijden werden ze snel het land uit gesmokkeld om terecht te komen in luxe eetgelegenheden in Europa zonder het werkelijke herkomstgebied te vermelden. Maar ook andere truffelsoorten worden in Istrië gevonden.

De truffel is niet het enige culinaire hoogstandje in Istrië. De Istrische wijnen zijn aan een onstuitbare opmars bezig, wat bewezen wordt door diverse internationale awards. Voor olijfolie geldt precies hetzelfde, relatief veel olijfoliemakers uit Istrië halen bijvoorbeeld topscores in Flosoleil, dé olijfoliebijbel. Gezegd wordt dat het gunstige micro klimaat van Istrië verantwoordelijk is voor deze rijkdom. Gelegen aan de uitlopers van de alpen, met warme zomers, milde en regenrijke winters en een vruchtbare en mineraalrijke bodem, zijn dit inderdaad ideale omstandigheden voor zowel truffels (alleen in het noorden van Istrië), als olijven en druiven. Maar het is een nieuwe generatie van gepassioneerde restaurateurs, wijn- en olijfoliemakers die verantwoordelijk zijn voor de relatief recente culinaire opmars. Die willen leren en durven te experimenteren.

Kortom Istrië is er klaar voor de culinaire bezoeker te ontvangen en te verwennen. Met bijvoorbeeld prachtige wijn- en olijfolie routes. Maar ook speciale thematische fietsroutes, zoals de truffelroute die dwars door dé truffelstreek gaat en langs de beste truffelrestaurants. Verder zijn er regelmatig culinaire evenementen waarvan het truffelweekend op 5 en 6 november misschien wel de belangrijkste is. Dan staat de hele truffelstreek rondom de plaatsen Livade en Buzet in het teken van truffels met een truffelbeurs en verschillende kookdemonstraties. Er is zelfs een speciale website helemaal gewijd aan lekker eten in Istrië: www.istra-gourmet.com

Meer informatie over Istrië in het algemeen is te vinden op www.istra.hr.