Dag toeristen, welkom truffels

13 september 2012

Meer Nederlanders dan ooit hebben deze zomer Istrië ontdekt. Voor het binnenland van Istrië begint het hoogseizoen nu: truffelseizoen. En wel de tijd van de truffel die z’n gewicht in goud waard is: de witte.    

Het hele jaar door worden in Istrië truffels gevonden, maar in het najaar wordt het pas echt spannend: van september tot en met januari is het de tijd van de witte truffel. Volgens velen de lekkerste, in ieder geval de meest zeldzame en dus ook de duurste. Waar de toeristen in het hoogseizoen konden genieten van de lange warme en droge zomer, schijnen deze klimaatomstandigheden voor truffels minder goed nieuws te zijn. Het zou dan ook goed kunnen dat de prijzen dit jaar dezelfde records breken als de toeristenaantallen deze zomer. De truffeljagers kammen in ieder geval vol goede moed elke ochtend met hun honden de bossen rond de Mirna vallei uit.

In vergelijking met andere landen worden in Istrië relatief veel truffels gevonden. Toen Istrië nog onderdeel uitmaakte van Joegoslavië, werden bijna alle truffels geëxporteerd. Zo konden Istrische truffels op de kaart van exclusieve eetgelegenheden belanden zonder vermelding van het herkomstgebied. Na het uiteenvallen van Joegoslavië pakte Istrië hun lange culinaire traditie weer op, om het meteen op een hoger plan te zetten. Nu staan truffels op de kaart waar ze thuishoren: in restaurants in Istrië. En echt niet alleen in de toprestaurants. Iedereen kan hier van het witte en zwarte goud genieten. Bestel een truffelomelet in een konoba (plaatselijke eenvoudige eetgelegenheid) en het is duidelijk dat Istriërs de bezoekers rijkelijk laten meegenieten.

De ideale ligging en vruchtbare bodem komen niet alleen de truffels ten goede. Uit Istrië komen eveneens internationaal erkende en bekroonde topwijnen en olijfoliën. Voor gourmetliefhebbers is dit schiereiland dan ook een ideale bestemming voor een culinaire herfst break. Deze tijd staat bol van de culinaire evenementen waaronder truffelfairs.

Alles over de gastronimsche aspecten en de culinaire agenda van Istrië op: www.istra-gourmet.com
Meer informatie over Istrië in het algemeen is te vinden op www.ontdekistrie.nl.