De leukste kids tips voor een citytrip Gouda dit najaar

13 september 2019

Vakantiepret voor het hele gezin dichtbij is in gastvrij Gouda kinderspel. Helemaal in het najaar met het knotsgekke middeleeuwse festival Zotte Zaterdag, creatieve workshops in Museum Gouda en het Verwonderlab, smullen van zelfgebakken siroopwafels en leuke speurtochten door de historische kaasstad. De beste kids tips hier verzameld!

Zet Wifi uit en het middeleeuws avontuur aan: Zotte Zaterdag!
Vergeet geschiedenisboeken, vergeet iPads. Kom 26 oktober op Zotte Zaterdag naar Gouda om live terug te gaan naar de Middeleeuwen en te leren over Gouda in 1511. Een groot festivalavontuur dat je onderdompelt in de tijd van kaasmakers, kwakzalvers en bierbrouwers en het boek Lof der Zotheid van de briljante geleerde Erasmus die in Gouda opgroeide. Overal ontdek je iets leuks! Zo luister je naar zingende monniken in de Sint-Janskerk, zie je hoe kaas toen werd gemaakt en doorklief je de Goudse grachten per ouderwetse trekschuit.

Doe de sluip-door-kruip-door speurtocht in de kaasstad
Een frisse neus halen en Gouda op een speciale manier beleven? Koop een speurtocht bij VVV Gouda in de Goudse Waag op de Markt en leer de leukste plekken van de kaasstad te voet kennen. Via hofjes en middeleeuwse steegjes beland je op de Markt met het beroemde Stadhuis en de Sint-Janskerk. Tussendoor plan je lekker veel pauzes. Wat te denken van warme chocolademelk bij chocoladeatelier PUUR of een stop bij de grote LEGO-winkel op de Tiendeweg? Lunchen doe je goed bij Pannenkoe Gouda, ‘t Hofje van Jongkind en Kruim in de Chocoladefabriek.

 

Ontdek de nieuwe Dino Kids Escape Room, het Verwonderlab en bak siroopwafels
Gouda is de stad van kaas, kaarsen, keramiek en stroopwafels. Die Gouwenaren zijn een actief en creatief volkje! Dat zie je terug in de vele doe-activiteiten. Zo halen Dino-fans hun hart op in de gloednieuwe Kids Escape room met het ‘dino en mining thema’ bij Jurassic Golf Adventure Park Gouda. Om daarna het geheim van de siroopwafel te ontdekken tijdens de Siroopwafel Experience en zelf siroopwafels te bakken bij Banketbakkerij Van den Berg (di t/m za om 15.00 uur in de herfstvakantie). Jonge pizzabakkers zetten koers naar Rederij de Vrijheid op het GOUDasfalt-terrein voor een heuse Pizza Party op de woensdagen. Voor wat creatieve uurtjes ga je naar het Verwonderlab. Daar kies je uit 15 activiteiten om te experimenteren en kleine kunstwerken te maken. Dit bruisende lab is open op woensdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur, in de herfstvakantie staat op 24 oktober ‘Monsterdieren maken’ gepland.

 

Ga kunst kijken met de ontdekkoffer in Museum Gouda
Pizza, siroopwafels en kaas verruil je in een mum van tijd voor kunst en cultuur in Museum Gouda waar de vuurtorenrode ontdekkoffer klaarstaat. Met de opdrachten uit de koffer – voor kinderen tussen 6 en 12 jaar – ontdek je op een speciale manier de collectie. Beantwoord vragen als ‘Waarom hangt er een krokodil in de apotheek van het museum?’ en ‘Waarom is de Sint-Janskerk op de stadsmaquette ingestort?’. De beloning is een codewoord dat toegang geeft tot de club van Museum Gouda Helden! Combineer dit met een superleuke workshop ‘Landschap maken van stof’ geïnspireerd op de expositie ‘Lage Landen, Schatten uit het Rijks’ (ook een aanrader voor ouders!).

 

Kindvriendelijke slaapadressen voor een knusse overnachting
Als je voor een paar dagen Gouda een kindvriendelijk hotel zoekt, dan is het Best Western Plus City hotel een schot in de roos. Het ligt lekker centraal, het ontbijt is heerlijk en er zijn zowel driepersoonskamers als vierpersoonsfamiliekamers plus heuse stroopwafel- en kaassuites. Ook Canalhouse B&B aan de Gouwe in hartje centrum heeft lekkere familiekamers en appartementen en beschikt over kinderbedjes en speelgoed. Liever buiten de stad? Combineer dan de historie en cultuur van Gouda met de natuur van de Reeuwijkse Plassen bij Landal Reeuwijkse Plassen, ongeveer 8 kilometer verderop. In dit vakantiepark verblijf je in een moderne waterwoning en genieten de kinderen van een overdekt zwembad en natuurspeeleiland. Lees alles over overnachten in Gouda.