De meest verbluffende Unesco werelderfgoed locaties van Zuid-Korea

31 mei 2021

Denk je bij Zuid-Korea aan hypermoderne, bruisende metropolen en high tech? Vlak het cultuur- en natuurerfgoed niet uit. Zuid-Korea heeft maar liefst 14 prachtige Unesco locaties. We geven er vijf die je zeker niet mag missen bij een bezoek aan Korea.

Changdeokgung Palace Complex in Seoul
Het Changdeokgung Paleis was de tweede koninklijke villa die werd gebouwd na de bouw van Gyeongbokgung Paleis in de 15e eeuw. Het was het belangrijkste paleis voor vele koningen van de Joseon dynastie, en is het best bewaarde van de vijf overgebleven koninklijke Joseon paleizen in Seoul. Een plaats die bekend staat voor rust voor de koningen, is de prachtige Geheime Tuin met een gigantische boom van meer dan 300 jaar oud, een vijver met lotusbloemen en paviljoens. En, als je er dan toch bent, aan de overkant ligt Jongmyo. Ook deze bezienswaardigheid is een Unesco erfgoed. Dit heiligdom is de plaats waar de geesten van koningen te ruste worden gelegd na hun dood, volgens de Confuciaanse traditie.

Bulguksa Temple en de Seokguram grot in Gyeongju
De Bulguksa Tempel is een kenmerkend overblijfsel van de boeddhistische cultuur van het Silla koninkrijk. Het zijn bouwwerken met bijzondere in het houtwerk gesneden details. Gelegen tegen de heuvels, geeft dit het gevoel alsof je in een sprookje bent beland. De zogeheten Seokguram grot werd in de 8e eeuw uitgehouwen in de berg Toham. Hier vind je een monumentaal standbeeld van de boeddha die naar de zee kijkt. Realistisch en zorgvuldig gebeeldhouwd in hoog en laagreliëf wordt het beschouwd als een meesterwerk van de boeddhistische kunst in het Verre Oosten. Meer tempels zien? Andere tempels die een bezoek waard zijn: Haeinsa Tempel en Magoksa Tempel.

Hahoe Folk Village in Andong
Dit authentieke drop is opgericht in de 14e eeuw en de naam is te danken aan haar ligging in de bocht van de Nakdong Rivier. Hahoe betekent ‘dorp omringd door water’. Het dorp is gelegen in een bergachtig landschap, en de de reis er naartoe is al bijna even indrukwekkend. Het dorp is beroemd om zijn traditionele huizen, Hanok’s genaamd, die nog steeds bewoond zijn. Dit eeuwenoude dorp geeft het gevoel alsof je terug in de tijd bent gereisd, met stenen ommuurde wegen, uitgestrekte akkers voor de landbouw, en een rivier die de hele stad aan drie kanten omringt. In Andong, de prachtige Byeongsam Seowan Confucian School worden bezocht, hier leer je meer over Confucianisme en Koreaanse rijke geschiedenis.

Jeju Island
Ten zuidwesten van het Koreaanse schiereiland ligt het grootste eiland van Korea, Jeju. Een vulkaanuitbarsting miljoenen jaren geleden heeft geresulteerd in het uiterst indrukwekkende en afwisselende landschap van vandaag. Reden voor Unesco het hele eiland tot beschermd wereldwerfgoed te verklaren. Het eiland is een van de meest ontspannende vakantiebestemmingen van Korea dankzij de prettige lokale sfeer en de mooie natuur inclusief droomstranden. Het eiland heeft zijn eigen geschiedenis, tradities en cultuur. Hallasan is de slapende vulkaan van Jeju die 1.950 meter boven de zeespiegel stijgt. Het is bekend bij wetenschappers om zijn geografische waarde. Door de goed aangelegde wandelpaden kunnen de parels van berg goed verkend worden. Klik hier als je wilt meer weten over wandelingen. Van alle natuurlijke attracties op Jeju zijn de lavabuizen misschien wel de verbazingwekkendste. Dit is een door de natuur gevormd gangenstelsel van lava, uniek en daarom niet voor niets door Unesco beschermd.

Hwaseong Vesting in Suwon
Gebouwd in de late 18e eeuw door Koning Jeongjo om de stad Suwon te beschermen en de overblijfselen van zijn vader te huisvesten. Het fort heeft een ongelooflijke historische waarde. De fortmuren zijn goed intact gebleven en strekken zich uit over 5,7 kilometer, met de prachtige Paldalsan berg in het midden. Er waren meerdere redenen voor de bouw van het fort, zoals het bouwen van een nieuwe pioniersstad met een eigen economische macht, maar de belangrijkste reden was waarschijnlijk Koning Jeongjo’s kinderlijke aanbidding van zijn vader. Vandaag de dag kan je over de muren wandelen en zijn er dagelijks verschillende optredens. Elk najaar vindt het Suwon Hwaseong Cultureel Festival plaats, een viering van de erfenis van Koning Jeongjo van de Joseon Dynastie. Met traditionele muziek en kunstvoorstellingen vang je een glimp op van het leven in de 18 eeuw. De samenvallende Suwon Light en Food Culture Festivals maken de ervaring compleet. Klik hier voor meer informatie.