De vijf beste winter stedentrips

27 oktober 2011

De winter leent zich goed om door de historische binnenstad te wandelen, dicht tegen elkaar aan vanwege de kou en in het licht van gezellige cafés met locals, in plaats van toeristen.

Sommige steden in Europa zijn zelfs mooier in de winter dan in de zomer. Zonder de toeristenmassa’s en rijen voor de musea is de beleving zeker romantischer.

Volgens Skyscanner.nl zijn dit de vijf beste stedentrips deze winter:

Tallinn (Estland)
Waarom in de winter?
Vanwege de sneeuw en de romantische omgeving. Maar ook de gezellige cafés, restaurants en concerten die plaatsvinden in de winter zijn een reden om deze stad te bezoeken in de koudste tijd van het jaar.

Belangrijkste attracties:
St. Olaf’s Kerk. Deze kerk ligt ver boven de stad en dateert uit 1267 en was in die tijd de hoogste kerk van Europa. Een geweldig uitzicht vanuit een historische setting. Verder zijn Toompea Hill, waar de imposante Alexander Nevsky Kathedraal staat, het bezettingsmuseum, de botanische tuinen en het Health Museum zeker een bezoekje waard.

Shoptips:
Keramiek, glaswerk, sieraden en schilderijen zijn hier van uitstekende kwaliteit.

Boedapest (Hongarije)
Waarom in de winter?
Deze stad kan het best bezocht worden in maart, want dan vindt er het zogeheten ‘Mohacs Carnival’ plaats. Dit evenement bestaat uit een legendarische parade die op de zondag voor de vastenperiode begint en bestaat uit enge maskers, dansen en het zogenaamd verbranden van de winter door middel van een groot vreugdevuur. Uniek om een keer mee te maken!

Belangrijkste attracties:
Boedapest bestond tot 1873 uit twee steden gescheiden door de Donau, namelijk een westelijk deel genaamd Buda en het oostelijke deel genaamd Pest. De twee steden voegden zich samen en zo ontstond er een hoofdstad met prachtige gebouwen en een bruisend nachtleven. Buda is rustig en groen terwijl Pest levendig is met chique paleizen, cafés, restaurants en designer shops.

Shoptips:
Antiek en lederwaren.

Salzburg (Oostenrijk)
Waarom in de winter?
Salzburg is de ultieme kerstmarkt bestemming. Er gaat niets boven het horen van ‘Stille Nacht’ in de stad waar het kerstlied oorspronkelijk is geschreven.
Belangrijkste attracties:
Aangezien het complete centrum van Salzburg op de UNESCO World Heritage lijst staat is het lastig kiezen, maar het Hohensalzburg fort biedt een prachtig uitzicht over de stad, is gebouwd in 1077 en is het kenmerk van Salzburg. Daarnaast zijn Mozart plein, met een standbeeld van Ludwig Mozart, en de barokke kathedraal waar Mozart gedoopt is, ook twee hoogtepunten.

Shoptips:
‘Mozartkugeln’, ofwel Mozart bonbons en Oostenrijks linnen en borduurwerk.

Berlijn (Duitsland)
Waarom in de winter?
Vanwege haar prachtige musea, galerijen, restaurants en bovenal het International Film Festival, dat plaatsvindt van 9 t/m 19 februari.

Belangrijkste attracties:
De Brandenburg poort is voor Berlijn wat de Eiffeltoren is voor Parijs alleen met nog meer historie en betekenis. De poort is gebouwd in de 18e eeuw en diende als hoofdingang van de stad. Jarenlang heeft het als barrière gediend tussen oost en west. Over barrières gesproken, er is niet veel meer te zien van de Berlijnse muur, maar is toch zeker de moeite waard om een keer gezien te hebben. Verder is de Berlijnse Dom een van de meest indrukwekkende kerken van Duitsland en de vijftig musea die de stad rijk is zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Shoptips:
De vlooienmarkt op maandag, woensdag en zondag is geschikt voor souvenirs. Verder heeft Berlijn het winkelcentrum KaDeWe met prachtige kleding en overheerlijk eten.

Amsterdam
Waarom in de winter?
De bruine cafés zien er in de winter nog aantrekkelijker uit en een wandeling langs de grachten in de sneeuw is buitengewoon romantisch.

Belangrijkste attracties:
Het Rijksmuseum showt 400 meesterwerken van onder andere Rembrandt met ‘De Nachtwacht’ en werk van Vermeer. Ook is er het Van Gogh museum met meer dan 700 schilderijen en tekeningen. Natuurlijk is het Anne Frank huis ook een bezoek waard en waar in de zomerperiode lange rijen staan voor deze attracties, kan er in de winter zo doorgelopen worden.

Shoptips:
Diamanten, kaas, chocolade en bier. Ook klompen en bloembollen zijn typische Hollandse souvenirs.

Amsterdam is voor ons om de hoek, maar ook de andere steden zijn goed en goedkoop bereikbaar dankzij de slimme zoekmachine Skyscanner.nl. Deze website biedt unieke zoekmethodes. Als de datum niet echt uitmaakt, kan via Skyscanner.nl worden gezocht naar het goedkoopste vliegticket gedurende een maand of zelfs langer. Is prijs belangrijker dan de bestemming, dan kan de goedkoopste bestemming vanuit een vertrekpunt worden gecheckt. Skyscanner.nl vergelijkt alle mogelijkheden, ticketwebsites én luchtvaartmaatschappijen zodat het niet meer nodig is meerdere websites te bekijken.

Kijk op skyscanner.nl of download de handige app voor Android of Iphone.
Volg Skyscanner op Facebook (Skyscanner.nl) en Twitter www.twitter.com/skyscanner_nl