Dompel je onder in de natuurlijke schoonheid van de Vogezen

9 augustus 2019

De zomer is nog in volle gang, dus neem lekker de tijd om er even op uit te gaan. Start je auto en rij de ongerepte natuur van de Vogezen tegemoet. Een zomervakantie volledig in het teken van het buitenleven. Volg de stroming van de beekjes door de bossen en verken de bergen per mountainbike. Laat je verrassen door de must see, do & eat van de Vogezen en lees ook meer over hét familie-uitje met een hoog knuffelgehalte.

De must see of eigenlijk de must sees, zijn de meer dan 1000 meren en beekjes die stromen door de Vogezen. De meren en beekjes liggen vaak niet eens zo heel ver bij elkaar vandaag. Strik de veters van je wandelschoenen maar goed vast en ontdek de meren tijdens een wandeltocht over de glooiende bergtoppen. De Merenvallei is een grote verrassing. En een ideale combinatie van wonderschone natuur, een rustgevende omgeving en tegelijkertijd een heerlijke locatie om af en toe de verkoeling op te zoeken. Met de voetjes in het water en met de zonnebril op in het zonnetje even ontspannen. In de wirwar aan meren kun je hier en daar bij een van de recreatiepunten terecht voor de lekkere trek, een kleedruimte of sanitaire stop. Zo kun je vol overgave een duik in het water nemen.

 

Een must do die echt niet mag ontbreken is mountainbiken. Het gebergte van de Vogezen is een eldorado voor mountainbikers. Je kunt zelfs een tocht maken van meerdere dagen, zoals die van de Traversée du Massif des Vosges. De route van 400 kilometer brengt je door bossen, langs meren en over bergtoppen. Trap je trappers stevig in wanneer je de berghellingen bestijgt en neem bergop even de tijd om weer op adem te komen. Ondertussen kun je je verwonderen over de vergezichten. De Vogezen beschikken over meerdere Bikeparks met verschillende MTB-parcoursen. Ontdek ook de meer intensieve en unieke delen van het gebergte, met een gevarieerd landschap en hellende wegen. Wil je de Traversée de Vosges liever per voet verkennen, dan kun je met deze nieuwe service je bagage laten dragen. Zo heb je zelf volop energie om de natuur in al zijn glorie te ontdekken.

Na een dag actief in de natuur kun je de honger stillen met Repas marcaire, een traditioneel gerecht uit de bergen. Op tafel verschijnen schalen met gerookt varkensvlees, gevulde aardappelen, Munster kaas en als zoete afsluiter een ovenverse blauwe bessentaart. De tweede helft van juli is het plukseizoen en augustus staat dan ook in het teken van deze lekkernij. Zin in een lekker stukje kaas voor bij de borrel? Breng dan een bezoek aan Maison du fromage, want deze kaaskenners weten je echt alles te vertellen over de lokale Munster kaas. De Vogezen rekent zich rijk aan lekkernijen, waaronder ook de pijnboom honing. Deze honing wordt ook gebruikt in enkele smaken van Bonbons des Vosges. Heerlijk om daar een doosje of twee van in je tas te stoppen voor onderweg.

Een must voor families is een dag erop uit tussen de dieren. In de bergen leven verrassende diersoorten. Op 1096 meter hoog leeft hier een kudde van 40 rendieren. Tijdens een educatief parcours leer je er meer over, terwijl ze in alle vrijheid om je heen lopen. Ook hoog in de bergen grazen de lama’s en alpaca’s vredig rond. Naast de rendierboerderij en lamafokkerij kun je kiezen voor een uitstapje naar de plaatselijke kinderboerderij. De kids kunnen hier uitgebreid knuffelen met ezels en een ritje maken op een pony. De boerderij biedt zelfs de mogelijkheid aan voor een educatief bezoek, waarbij kinderen mogen helpen bij het voeren van de geitjes. Een dag waar je kinderen niet over uitgepraat raken en zonder meer een dag vol dierenplezier.

Wist je dat de bekende Traversée du Massif des Vosges vanaf oktober een Leading Quality Trail label krijgt. Hiermee is Traversée du Massif des Vosges de eerste gecertificeerde route van Frankrijk. De Europese route loopt in 19 etappes van totaal 430 kilometer via Wissembourg richting Belfort en doorkruist het gebergte van de Vogezen van noord naar zuid. Van bossen, bergen, rotsformaties en meren tot het bewandelen van verschillende dorpjes, onderweg ontdek je letterlijk alle verschillende landschappen van de Vogezen.