Eerste groene cruisevloot wordt steeds groener

27 oktober 2009

Eerste groene cruisevloot wordt steeds groener

Als eerste maatschappij ter wereld met een geheel groene vloot blijft Costa investeren in milieuvriendelijkheid met maatregelen die verder gaan dan internationale en EU voorschriften.

Hele vloot ‘groen’
De belasting van het toerisme en in het bijzonder het cruisen op het milieu is aanzienlijk. Costa besefte al jaren voor dit onderwerp ‘hot’ werd dat de impact van haar activiteiten op het milieu tot een minimum beperkt diende te worden. Costa onderscheidt zich met een vloot waar alle veertien schepen voldoen aan de strengste milieu eisen, in plaats van alleen de nieuwste schepen. Al in 2004 werd dit erkend met de toekenning van een ‘Green Star’ . Een speciale milieu officer aan boord van elk schip, scheiding van afval en afval beheer, ontzilters en energiebesparende maatregelen zijn standaard. Nieuwere schepen gaan uiteraard verder qua techniek. Het nieuwste schip de Costa Luminosa bijvoorbeeld, is een van de eerste schepen ter wereld dat uitgerust is voor ‘cold ironing’, een system waarbij het schip in de haven elektriciteit kan betrekken in plaats van de generatoren aan boord te laten draaien. Helaas zijn op dit moment nog niet veel havens klaar voor deze techniek, maar Costa is klaar voor een schonere toekomst.

Concrete resultaten
Costa is de enige Europese cruisemaatschappij die de concrete resultaten publiceert in een sociaal– en milieujaarverslag. Opmerkelijke resultaten uit het laatste duurzaamheidsverslag zijn: een vermindering van 15% van het waterverbruik, een vermindering van 10% van de afvalproductie en een stijging van 18% van de afvalverwerking. Het duurzaamheidsverslag is online in te zien via www.costacruises.nl

WWF en EU
Al sinds 2005 heeft Costa een partnerschap met het wereldnatuurfonds en sinds dit jaar richt zich dat op de bescherming van de Middellandse Zee. Hierbij worden ook de gasten betrokken. Ook uit 2005 stamt de samenwerking met het Joint Research Centre van de Europese Unie waarbij werd begonnen met het toezicht op klimaatsveranderingen in de Middellandse Zee. Enkele schepen zijn uitgerust met automatische controlestations die in volle zee stalen nemen om de studiemodellen van de klimaatsveranderingen die zijn ontwikkeld door de wetenschappers van het Joint Research Centre, te toetsen.

Meer informatie over Costa Cruises op www.costacruises.nl