Elk jaar groener cruisen met Costa Cruises

6 december 2012

Costa Cruises, de nummer 1 cruisemaatschappij van Europa, is ook een marktleider op het gebied van duurzaamheid. De zevende editie van Costa’s jaarlijkse duurzaamheidsrapport getuigt van belangrijke resultaten.

Het gehele rapport is terug te vinden op www.costacruises.com/best4 en is bekend gemaakt tijdens de ‘Seatrade Med 2012’ in Marseille. Dit is een van de grootste evenementen van het jaar voor cruisemaatschappijen die opereren vanuit het Middellandse Zeegebied.

Costa Cruises houdt het niet alleen bij het naleven van de huidige milieuwetgeving, maar heeft zichzelf ambitieuzere doelstellingen opgelegd. Zo heeft Costa een management- en controlesysteem dat verder gaat dan de eisen die zijn vastgelegd in zowel lokale, nationale als internationale wetgeving. Op deze manier neemt Costa een voorsprong op mogelijke oplossingen om de bescherming van het milieu verder te verbeteren.
Een overzicht van de belangrijkste resultaten die in 2011 zijn behaald:

• De uitstoot van broeikasgassen die verband houdt met brandstofverbruik is met 3.8% gedaald in vergelijking met het jaar ervoor, dit komt neer op een daling van 14.5% sinds 2007. Dit heeft Costa bereikt dankzij maatregelen gericht op verlaging van het energieverbruik en daaruit voortvloeiende uitstoot in de atmosfeer. Bijvoorbeeld door het gebruik van een siliconen coating op de romp van het schip dat de hydrodynamische prestatie verbetert, het  gebruik van energiebesparende LED verlichting, energiezuinige techniek voor verwarming, ventilatie en airconditioning en het gebruik van omvormers om de prestaties van de ventilatoren in de machinekamer te optimaliseren.
• Een daling van 50% aan uitstoot van stoffen die de ozonlaag aantasten. Deze daling komt door de vervanging van koel- en airconditioningsystemen en het geleidelijk overschakelen op installaties die geen stoffen bevatten  die de ozonlaag  aantasten.
• 71% van het water dat wordt gebruikt op de schepen van de Costa vloot wordt direct aan boord geproduceerd door middel van ontziltingsinstallaties en verdampers.
• In 2011 werd het project ‘Duurzame Cruise’ gelanceerd dat medegefinancierd werd door de Europese Commissie door middel van het ‘Life+’ Programma. Dit is het financieringsinstrument van de EU voor innovatieve milieu projecten. Costa Cruises is project manager van dit eerste experimentele project ooit aan boord van een schip waarbij innovatieve technieken en methodes voor drie soorten afval (verpakkingen, biologisch afbreekbaar afval en papier) worden ontwikkeld. De Costa Pacifica werd gekozen als proefschip voor dit project en de eerste activiteiten begonnen eerder dit jaar. Het  project sluit aan bij het eigen beleid van Costa Cruises op het gebied van afval: 100% scheiding van al het vaste afval aan boord voor de gehele vloot.

Deze voortdurende inzet voor het milieu is beloond met prestigieuze milieu awards die in 2011 aan Costa Cruises zijn uitgereikt: 8 nieuwe internationale awards die getuigen van Costa’s inzet en innovatie op het gebied van duurzaamheid en het voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van milieubescherming.
Meer informatie  over Costa Cruises op www.costacruises.nl