Europese landen die eigenlijk niet bestaan
19 maart 2014Reiszoekmachine Skyscanner toont ticketprijzen naar bijna alle uithoeken van de wereld. Toch zijn er nog bestemmingen die eigenlijk helemaal niet bestaan. Skyscanner komt met een lijst van bizarre non-landen verstopt ergens in Europa.
1. Mapsulon, Italië
Italië heeft het Vaticaan en San Marino, maar binnen de landsgrenzen zijn er nog andere bloeiende staten. Zo ook de staat Mapsulon. In 1996 riep het kleine bergdorpje Maresca in de Appenijnen nabij Florence de onafhankelijkheid uit en veranderde zijn naam in Mapsulon. Een van de eerste stappen als onafhankelijke staat was het uitbannen van alle moderne dingen zoals tv’s en het verwijderen van asfalt van de wegen. Het is alleen te voet bereikbaar en naast enige fitheid wordt er van de bezoeker verlangd de Toscaanse taal te beheersen.
2. Christiania, Denemarken
Misschien wel de beroemdste zelfverklaarde onafhankelijke gemeenschap in de wereld: Chrisiania. Een ‘vrijplaats’ in Kopenhagen. Opgericht in 1971 door een groep hippies en artiesten die zich afzetten tegen de controle van de staat. Christiania is ‘wetloos’ en officieel erkend door de Deense staat. Ironisch genoeg is het een van de belangrijkste toeristische trekpleisters geworden.
3. Uzupis, Litouwen
Een bord bij de ingang van deze microstaat zegt: Užupio Res Publika. Het bohemien district van Vilnius, Lithuania, bevolkt door artiesten, designers en galeries, verklaarde zich onafhankelijk in 1998. Uzupis heeft een eigen president, een officieel volkslied en een Grondwet met 41 wetten, sommige enigszins onconventioneel. Neem deze: ‘Iedereen heeft het recht om ijdel te zijn’.
4. Alcatraz, Italië
Kijk nog iets beter naar de kaart van Italië en het zal zich tonen als een waardige Verenigde Naties. Alcatraz in Umbria is een eco-dorp dat zichzelf eerst omdoopte tot republiek en daarna tot onafhankelijke natie. Zichzelf positionerende als ‘een Utopia in wording’ past bij de Alcatraz filosofie gebaseerd op ‘mijn erewoord en wederzijds respect’. Bevolkt door een kleine gemeenschap van ecovriendelijke dromers heeft het nu z’n eigen munt, paspoorten en postzegels.
5. Sealand, Verenigd Koninkrijk
Het prinsdom Sealand is in feite een roestend platform in de zee op ongeveer 15 km afstand van de kust van Suffolk. Het begon als fort dat strategisch gepositioneerd was om Engeland te beschermen tegen Duitse luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog en was bemand door Britse troepen. In 1967 richtte voormalige infanterie-majoor Roy Bates de staat op waarvan hij Prince Roy was tot zijn overlijden vorig jaar. Sealand geeft z’n eigen paspoorten uit en heeft een eigen munt met z’n motto e mare Libertas (‘de zee geeft vrijheid’). Het heeft voor altijd een warm plekje veroverd in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.
Over Skyscanner
• Skyscanner is een toonaangevende wereldwijde reiszoekmachine en biedt een zeer uitgebreide, gratis vluchtzoekservice evenals direct online vergelijkingen voor hotels en autoverhuur.
• Opgericht in 2003, ontvangt Skyscanner meer dan 25 miljoen unieke bezoekers per maand.
• Skyscanner is wereldwijd geoptimaliseerd en is beschikbaar in 30 talen.
• De hoog gewaardeerde gratis mobiele apps van Skyscanner zijn beschikbaar op de iPhone, iPad, Android, Windows Phone, BlackBerry en Windows 8 -apparaten en zijn meer dan 25 miljoen keer gedownload.
• Het particuliere bedrijf telt ruim 300 medewerkers en heeft zijn hoofdkantoor in Edinburgh met regionale kantoren in Singapore, Beijing, Barcelona en Miami.
Volg Skyscanner op Facebook (http://www.facebook.com/Skyscanner.nl) en Twitter (www.twitter.com/skyscanner_nl (http://www.twitter.com/skyscanner_nl>)