Istrië dé bestemming voor elke fietsliefhebber

27 april 2010

Istrië dé bestemming voor elke fietsliefhebber

In Istrië zegt men: ‘alleen verstand en wegen kennen geen einde’. Dit geldt zeker voor de fietsroutes op dit hartvormige Kroatische schiereiland.

Hier vindt iedereen zijn eigen route, van veeleisende sporters tot amateurs, families, kinderen en senioren. En iedere route heeft een oorsprong en een verhaal. De ligging van Istrië, als schiereiland voor het grootste gedeelte omringd door de Adriatische Zee en aan de uitlopers van de Alpen, is ideaal. Voor ons Nederlanders is het op 1200 kilometer van Utrecht prima bereikbaar. Met een weelderig groen voorjaar, een warme zomer, een veelkleurige herfst en een milde winter is dit het hele jaar door de ideale bestemming voor fietsers. Moeder natuur heeft dit kleine gebied een rijkelijke verscheidenheid geschonken, op de fiets trekken verschillende landschappen voorbij: dalen, bergen, riviertjes, bossen, zandvlaktes, rotsen en mooie kustlijn. Istrië is op een uitzonderlijke manier bevolkt: letterlijk ontelbare gehuchten waar geiten grazen en grappa wordt gemaakt, middeleeuwse steden, maar ook verlaten dorpen, eenzame kerkjes, historische kuststeden, oude kastelen en witte klokkentorens. Op www.istria-bike.com staat een verzameling routes op verschillende niveaus om al het moois van Istrië te fiets te ontdekken.

Themaroutes
Er zijn bijvoorbeeld thematische routes. Fietsroutes in het teken van gastronomie, geschiedenis, natuur en dat in vele varianten. Voor de zeer sportieve fietser is er de berg MTB tour waar hoogtes tot 1100 meter worden getrotseerd en als beloning de prachtigste vergezichten opleveren. Het zijn in Istrië vooral veel onverharde paden maar keuze uit geasfalteerde routes is er ook. Bijvoorbeeld de city bike tour die langs de hoogtepunten van enkele kuststeden gaat. Dan zijn er speciale gezinsroutes met een eenvoudige moeilijkheidsgraad.

Op www.istria-bike.com zijn alle routes te vinden. Ook kan hier een volledige fietsvakantie onder begeleiding worden geboekt. De ideale verkenning van Istria is de zevendaagse ‘Istrian Wonders’. Vanaf € 262,- zijn inbegrepen zeven overnachtingen, fietshuur, professionele begeleiding inclusief service auto, vijf diners, vijf lunches op een boerderij en twee wijnproeverijen. Ook kortere fietsarrangementen zijn mogelijk, waarbij fietsenhuur op aanvraag ook mogelijk is. Op de site www.istria-bike.com staat alles over fietsen in Istrië: alle routes met GPS, arrangementen, accommodatie en fietsevenementen.