Istrië na Toscane ’s werelds beste olijfoliegebied volgens olijfoliebijbel l’Extravergine

22 april 2009

Istrië na Toscane ’s werelds beste olijfoliegebied volgens olijfoliebijbel l’Extravergine

In L’Extravergine 2009 staan 36 olijfolieproducenten uit Istrië. Gezien de kwaliteit en in overeenstemming met de vermeldingen in L’Extravergine behoort Istrië dan ook tot ’s werelds betere olijfoliegebieden, om precies te zijn op de tweede plaats na Toscane.

L’Extravergine is dé gids voor ’s werelds beste olijfoliën. In de huidige zevende editie, is de missie van de gids om complete en objectieve informatie te verschaffen over alle olijfoliën van de wereld en de olijfolie industrie, onveranderd. In de 2009 editie staan dan ook 37 landen, met elk een historisch-, cultureel- en productieoverzicht. Meer dan 3000 olijfoliën zijn geselecteerd door een panel van professionele proevers, uiteindelijk resulterend in een overzicht van 487 producenten. Daar zijn nog 147 oliën aan toegevoegd die een vernoeming waard waren, zodat er in totaal 634 oliën in de gids worden gepresenteerd. De gids vermeld ook de 15 beste producenten. Daarbij is het Istrische Oleo B.B. vermeld als de beste nieuwe producent met de extra vergine Oleum Viride.
L’Extravergine is meer dan een lijst, het geeft ook een compleet overzicht van deze vaak nog onderbelichte sector wereldwijd. Er komen ook steeds meer landen bij, zoals dit jaar Bosnië, Brazilië en Japan. De gezonde eigenschappen van olijfolie maar ook de verfijnde verschillende smaken beginnen meer en meer over de hele wereld door te dringen. De topproducenten in Istrië hebben altijd de deuren open voor bezoekers die hun olie willen proeven. Er zijn zelfs olijfolie routes uitgezet. Meer informatie op www.istra.hr