Kamperen, maar dan anders, in Istrië

4 november 2010

Glamping, kamperen in stijl in Istrië

Het nieuwe kamperen heet ‘glamping’. Glamorous kamperen rekent af met het beeld van lekkende tenten en wc-rollen onder de arm.

Glamping is een zeer luxe vorm van kamperen en momenteel een veelbesproken manier van vakantiebesteding. Steeds meer kampeerders kiezen voor een luxe en comfortabele accommodatie op een camping. Zo beleeft de moderne kampeerder alles tijdens de vakantie: het comfort van een weelderige hotelkamer in combinatie met de vrijheid, charme en het één-met-de-natuur gevoel van een camping.

Het fenomeen is over komen waaien uit Zuid-Afrika. Hier is het al jaren mogelijk om te overnachten in luxe safaritenten. Nu springt Istrië ook in op deze hippe trend. Suncamp holidays ontwikkelde een stacaravan, genaamd de SunLodge, die boekbaar is op verschillende campings in Istrië. Zo biedt camping Laterna in het plaatsje Porec de SunLodge aan. Deze luxe stacaravan is uitgerust met extra grote, comfortabele bedden, ruime douchecabines en zijn prachtig afgewerkt. Ook camping Park Umag in de regio Istrië biedt deze luxe vorm van kamperen aan.

Glamping is geschikt voor iedereen die de luxe van een hotelkamer wilt, maar de sfeer van een camping. De campings in Istrië zijn zeer geschikt om te kamperen in stijl.

Op www.istra.hr staat algemene toeristische informatie. Meer over de luxe SunLodges op www.suncamp.nl

Kamperen op minicampings

Istrië is de place to be als het gaat om campings, maar voor wie iets anders zoekt, biedt Istrië de zogeheten minicampings. Ontdek de charme van de lokale bevolking in hun eigen achtertuin.

Minicampings zijn kleine campings met een capaciteit van maximaal 50 plekken of ongeveer 150 mensen. Deze minicampings liggen over het algemeen rondom lokale woningen. Ze zijn meestal uitgerust met weinig faciliteiten, maar liggen daarentegen vaak op de prachtigste locaties waar het contact met de lokale bevolking een authentieke vakantie-ervaring oplevert.

Sommige minicampings zijn opvallend knus en andere hebben maar tien plekken, maar het feit dat er gekampeerd kan worden in de achtertuin van de lokale bevolking maakt deze minicampings een geliefde bestemming. Zeker voor toeristen die op zoek zijn naar een individuele vakantiebelevenis. Vroeg boeken is een must vanwege het beperkte aantal van deze mini campings en de beperkte capaciteit.

Informatie over mini-campings is te vinden op http://www.camping.hr/mini-camping. Algemene toeristische informatie over Istrië is te vinden op www.istra.hr

Koversada; het eerste en grootste naturistenresort van Europa

In 2011 is het vijftig jaar geleden dat het eerste naturistencamp in Europa de deuren opende. Met vijf kilometer strand, talloze restaurants, sportfaciliteiten, animatie-programma’s en evenementen is Koversada vandaag de dag nog immens populair.

Koversada, gelegen net ten zuiden van Vrsar in Istrie, is het grootste en waarschijnlijk meest bekende naturistenresort van Europa. Het verhaal gaat dat de beroemde avonturier Giacomo Casanova de eerste was die naakt een duik nam in Koversada. Maar het was Rudolf Halbig uit Duitsland, eigenaar van Miramare reisbureau, die 200 jaar later, in 1953, Koversada als perfect naturistenoord aanzag. Het opende in 1961. Anno 2010 beschikt Koversada over een camping gedeelte met een capaciteit van 800 plaatsen. Daarnaast heeft het een gedeelte met eenvoudige villa’s en wie meer luxe zoekt kan terecht in het gedeelte met appartementen. Het is eigenlijk een klein eilandje, dat met een brug aan het vasteland vast zit.

Geboorteplaats naturisme
Naturisme kent in Kroatië een lange traditie en wordt zelfs gezien als de geboorteplaats van het naturisme. Al in 1936 zwom de Engelse Koning Edward VIII naakt met zijn vriendin Wallis Simpson op het eiland Rab met toestemming van de lokale autoriteiten. Naakt recreatie is dan ook deel van de Kroatische cultuur, en overal zijn naaktstranden te vinden.

Vrsar
Koversada grenst aan Vrsar, een betoverend oud vissersstadje dat ligt aan de kust van Istrië. Het schilderachtige stadje is verdeeld in twee delen. De historische oude stad bevindt zich op de top van de heuvel met een rijke en levendige geschiedenis. Het tweede, wat moderner en dynamischere gedeelte van de stad ligt aan de voet van de heuvel, langs de stranden en de jachthaven.

Officiele informatie over Koversada resort is te vinden op www.maistra.hr. Algemene informatie over Istrie op www.istra.hr.