Malawi, thuis in alle windstreken

9 november 2017

Een land met invloeden uit alle windstreken, dát is Malawi. Je rekent op wildlife en krijgt op de koop toe ongerepte stranden, drijvende dorpen, theeplantages, adventure, bergen en hooglanden… en een ongekende onderwaterwereld. Het moet al gek gaan wil daar jouw favoriete vakantiebezigheid niet bij zitten.

Magie uit het oosten
Naast het imponerende Malawimeer, waarover je later meer leest, is een bezoek aan het kleinere Chilwameer in Oost-Malawi zeer de moeite waard. De lokale bevolking leeft hier nog hetzelfde als hun voorouders. De woningen staan op palen of drijven op het meer, waarin een overvloed aan vis te vinden is. Watervogels vliegen af en aan en zijn op de oevers te spotten. In de waterrijke savannegebieden waan je je wellicht in het zuiden van Azië.

Malawi

Nalatenschap uit het noorden
In het zuiden van Malawi vind je de bergreus Mount Mulanje en het mysterieuze Zomba Plateau. Het is de droom van iedere actieve reiziger om te hiken door het oerbos, overdekt door een deken van mist en met de mysterieuze geluiden van exotische dieren. De haast buitenaardse schoonheid van het noordelijke Niyika Plateau doet je wellicht denken aan de Schotse Hooglanden. Maar dan met een heerlijke tropische temperatuur. Het was dan ook de Schot David Livingstone die zich tot de grote ontdekker van Afrika kroonde.

Malawi

Zwoele stranden uit het westen
Een game drive in alle vroegte en in de middag op een zandstrand genieten van een verkwikkende Malawiaanse Gin Tonic? Dat kan alleen in Malawi. Het 560 km lange en 75 km brede Lake Malawi is omzoomd door prachtige zandstranden. Het kristalheldere water en de indrukwekkende onderwaterwereld zijn een paradijs voor menig reiziger. Het echte Afrika-gevoel met een vleugje Caribbean.

Malawi

Onderwaterwereld van het zuiden
Kajakken, zeilen, snorkelen, duiken of waterskiën behoren bij veel Nederlanders tot de favoriete vakantie-activiteiten. Lake Malawi staat gerant voor prachtige zeil- of kajaktochten. Duiken en snorkelen in het Malawimeer staat op menige ‘bucket list’. Nergens ter wereld vind je een meer met zo’n gevarieerd en veel onderscheiden waterleven als hier. Met ruim 800 kleurrijke vissoorten, meer dan die van Europa en Noord-Amerika bij elkaar, kan je je de lange vliegreis naar het Great Barrier Reef gerust besparen!

Malawi

Van Malawi voor de wereld
Al ruim een eeuw lang staat Malawi bekend om haar superieure thee en koffie. De producten worden gemaakt met passie, milieu-verwantwoord en met grote betrokkenheid van de ‘locals’. Wereldwijd wordt de Malawiaanse fair trade thee gedronken en komt terecht in de theezakjes van onder andere Lipton en Tetleys. Wist je dat thee uit Malawi een heel laag theïne-gehalte heeft en dat aanmerkelijk lager is dan dat in Aziatische theesoorten?