Onderzoek wijst uit: Delta’s preflight-tests verlagen het aantal COVID-19-besmettingen aan boord aanzienlijk
9 september 2021Het risico op blootstelling aan Covid-19 tijdens het reizen nadat alle passagiers 72 uur voor de vlucht negatief hebben getest, is minder dan 0,1 procent. Dat is volgens een unieke studie die real-world klantgegevens heeft onderzocht op Delta’s COVID-geteste vluchtcorridors tussen New York-JFK, Atlanta en de internationale luchthaven Fiumicino in Italië.
Het peer-review onderzoek, gepubliceerd in Mayo Clinic Proceedings, toont aan dat één COVID-19-test die binnen 72 uur voor vertrek wordt uitgevoerd, het aantal mensen dat actief besmet is aan boord van een vliegtuig kan verlagen tot een niveau dat aanzienlijk lager is dan het aantal actieve infecties in de maatschappij. Toen het gemiddelde infectiepercentage in de maatschappij bijvoorbeeld 1,1 procent bedroeg, waren de infectiepercentages op COVID-19-geteste vluchten 0,05 procent. Het Georgia Department of Health en Mayo Clinic voerden het onderzoek uit in samenwerking met Delta.
“We gaan nog een tijdje leven met varianten van COVID-19. Deze real-world data – geen simulatiemodellen – is wat regeringen over de hele wereld kunnen gebruiken als blauwdruk voor het verplicht stellen van vaccinaties en testen in plaats van quarantaines om de grenzen te heropenen voor internationale reizen”, legt Dr. Henry Ting uit, Delta’s Chief Health Officer. “Het risico van vliegreizen varieert afhankelijk van het aantal gevallen en vaccinatiegraad op de plaats van herkomst en bestemming, het gebruik van maskers en andere factoren. Maar de gegevens die uit deze studie zijn verzameld, tonen aan dat het routinematige gebruik van een enkele moleculaire test binnen 72 uur vóór internationale reizen voor niet-gevaccineerde personen het risico op blootstelling en overdracht aan COVID-19 tijdens vliegreizen aanzienlijk vermindert.”
Dr. Ting voegde eraan toe dat de praktijk en het testprotocol aantonen dat een zeer laag risico op overdracht van infecties mogelijk is, wat eerdere simulatiemodellen van virale overdracht op vliegtuigen bevestigt.
Het onderzoek begon in december 2020 met het trans-Atlantische COVID-19-testprogramma dat quarantainevrije toegang tot Italië mogelijk maakte en teams in staat stelde verschillende teststrategieën te beoordelen en te modelleren op basis van haalbaarheid, fout-positieve percentages en detectiepercentages van gevallen. Nu zijn de resultaten van het onderzoek beschikbaar: ze bieden unieke inzichten over het risico van blootstelling aan SARS-CoV-2, infectiepercentages aan boord en tonen de haalbaarheid van het opzetten van een testprotocol met betekenisvolle impact.
“Als je het extreem lage infectiepercentage aan boord van een COVID-19-geteste vlucht koppelt aan de beschermingslagen aan boord, inclusief verplichte maskers en luchtfiltratie van ziekenhuiskwaliteit, is het risico van overdracht minder dan één op één miljoen tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld,” voegde Dr. Ting eraan toe. “Deze aantallen zullen verder verbeteren naarmate de vaccinatiegraad toeneemt en het aantal nieuwe gevallen wereldwijd afneemt.”
Meer gegevens uit het onderzoek en aandachtspunten zijn hier te vinden.