Optimisme op inauguratie Costa Luminosa in Amsterdam

18 juni 2009

Optimisme op inauguratie Costa Luminosa in Amsterdam

Onder grote belangstelling van pers en reiswereld is op 16 juni het nieuwe vlaggenschip van Costa, de Costa Luminosa, in Amsterdam geïnaugureerd. Costa ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet en gaat door met de uitbreiding van de vloot.

Het schip van het licht, de Costa Luminosa, zette na haar officiële doop in Genua op 5 juni, koers naar Amsterdam om daar opnieuw het stralend middelpunt te zijn. Ruim 400 genodigden bewonderden het nieuwe schip, dat het meest luxueuze en exclusiefste van de Costra vloot is en bedoeld voor de mooiste vaarroutes.

Tijdens de presentatie in het indrukwekkende theater benadrukte Patrick Pourbaix, directeur Costa Cruises Benelux en Frankrijk, de groei van het cruiseproduct waar de rest van de reiswereld moeilijke tijden doormaakt. In 2003 boekten 2.6 miljoen Europeanen een cruise, in 2008 waren dat er al 4.4 miljoen. Toch beslaat cruisen nog maar een klein aandeel van de totale vakantiemarkt, het potentieel is dus enorm. In 2010 boeken naar verwachting 5.4 miljoen Europeanen een cruise. Costa Cruises, als grootste Europese cruisemaatschappij en marktleider, denkt dan 1.5 miljoen passagiers aan boord te verwelkomen.

De maatschappij heeft dan ook het momenteel grootste vlootuitbreidingsprogramma ter wereld: naast de twee schepen (Costa Pacifica en Luminosa) die op 5 juni gelijktijdig in Genua werden gedoopt, volgt begin 2010 de Costa Deliziosa. Voorjaar 2011 komen daar weer twee nieuwe schepen bij, waarmee dan een eind is gekomen aan het programma waarmee een investering van 2.4 miljard is gemoeid.

In Nederland is Costa ook zeer actief: de laatste drie jaar noteerde de Italiaanse maatschappij bijna een verdubbeling van het aantal Nederlandse passagiers. Daarnaast doen in totaal vier Costa schepen deze zomer Amsterdam aan en vervoeren daarmee 66.000 passagiers naar onze hoofdstad. Voor zomer 2010 is Amsterdam wederom bevestigd als thuishaven van de Costa Luminosa.

Net als dit jaar zal de Luminosa dan varen naar de Noorse fjorden, Noordkaap, Spitsbergen en de Baltische hoofdsteden. Nieuw in 2010 is een 20daagse reis naar IJsland, Schotland en Groenland. In de winter is de Luminosa gestationeerd in Dubai om van daaruit Fujairah, Bahrein, Abu Dhabi en Oman aan te doen.

De Costa Luminosa is 294 meter lang en 32 meter breed. Het is een ruim opgezet schip dat relatief groot is voor de maximale capaciteit van 2800 gasten. Het luxueuze en trendsettende interieur en faciliteiten zoals de Samsara Spa, 4d cinema, golf simulator en putting green, zwembad gedeelte met schuifbaar glazen dak, maar vooral de uitstekende keuken en spontane service bieden de reiziger een comfortabele basis voor het verkennen van de mooiste streken van Europa en het Midden Oosten.

Meer informatie over Costa op www.costacruises.nl
Foto: een toost na de ‘plaque’ ceremonie op een behouden vaart (rechts Patrick Pourbaix, directeur Costa Cruises Benelux)