Restaurants Istrië als enige niet EU lid ‘Jeunes restaurateurs d’Europe’ (JRE)

20 januari 2010

Restaurants Istrië als enige niet EU lid ‘Jeunes restaurateurs d’Europe’ (JRE)

Vijf gerenommeerde restaurants in Istrië zijn toegetreden tot de prestigieuze Europese associatie van jonge en talentvolle chefs ‘Jeunes restaurateurs d’Europe’(JRE).

Het lidmaatschap is alweer een belangrijke stap op weg naar internationale erkenning van het hoge culinaire niveau in Istrië. In eerste instantie werden zeven restaurants voorgedragen. Twee ervan, Valsabbion in Pula en Monte in Rovinj voldeden niet aan de criteria, omdat JRE de kwaliteit en het profiel van deze twee restaurants al te hoog beoordeelden. Bleven over San Rocco in Brtonigla, al eens uitgeroepen tot beste restaurant van Kroatië, Damir en Ornela uit Novigrad, een vooral in Italië vele malen onderscheiden restaurant met hun originele Mediterrane sushi concept en de vooral in thuisland Kroatië en buurland Italië bekende restaurants Pepenero, eveneeens uit Novigrad, Milan uit Pula en Batelina uit Banjol.

Om lid te worden van JRE moeten leden uit twee andere leden hen voordragen. Dit is gedaan door leden uit Slovenië en Italië. Daarnaast moeten de voorgedragen restaurants voorkomen in tenminste twee nationale en drie internationale gourmetgidsen. De benoeming is een precedent omdat deze Istrische restaurants als enige leden komen uit een land dat geen lid is van de EU. Normaal gesproken komen nieuwe leden in het boek van de nationale JRE. Deze bestaat echter nog niet in Kroatië. Aangezien Istrië in culinair opzicht voorloopt op de rest van Kroatië, werden eerst deze restaurants benoemd waarna in 2011 de Kroatische JRE zal worden opgericht.

Het topsegment van de Istrische keuken wordt gekenmerkt door culinaire tradities in een nieuw jasje, met als basis Istrische culinaire iconen: de witte truffel, vis en zeevruchten, gedroogde ham en olijfolie.

Algemene informatie over het culinaire aanbod van Istrië op: www.istria-gourmet.com algemene informatie over Istrië is te vinden op www.istra.hr