Rwandese babygorilla’s krijgen een naam op Wereld Gorilla Dag

24 september 2021

Rwanda viert dit jaar Wereld Gorilla Dag met de doop van 24 babygorilla’s. Tijdens Kwita Izina, de jaarlijkse naamgeefceremonie, krijgen de pasgeborenen hun naam. Veelal van internationale en Rwandese bekendheden. Zo doopte Louis van Gaal twee jaar geleden babygorilla ‘Indongozi’, wat leider betekent.

De 17e editie van het jaarlijkse Kwita Izina evenement vindt dit jaar op 24 september plaats, op Wereld Gorilla Dag. Sinds de allereerste Kwita Izina ceremonie in 2005 hebben al 328 babygorilla’s een naam gekregen. Dit jaar komen er 24 bij. Voor deze ceremonie worden normaal gesproken internationale celebrities, politici en mensen die zich maatschappelijk hebben onderscheiden gevraagd. Bondscoach Louis van Gaal werd twee jaar geleden nog geflankeerd door topmodel Naomi Campbell en de Amerikaanse actrice Sherrie Silver. Beroemdheden die willen bijdragen aan de bewustwording van het belang om deze dieren en hun leefgebied te beschermen.

Kwita Izina past in de Rwandese traditie om de naamgeving van baby’s te vieren in het bijzijn van familie en vrienden. Evenals vorig jaar wordt de ceremonie vanwege de pandemie op hybride wijze georganiseerd. Via het YouTube kanaal van VisitRwanda is de ceremonie vanaf 18:00 uur live te volgen.

Wereld Gorilla Dag
Dit initiatief van het Wereld Natuurfonds heeft tot doel om de uniciteit van gorilla’s onder de aandacht van de consument te brengen. En nog meer om ons bewust te zijn van de nog altijd bestaande bedreiging van hun voortbestaan en de noodzaak tot bescherming. De enige plek ter wereld waar de berggorilla leeft is het grensgebied tussen Rwanda, Oeganda en Congo. De regering van Rwanda zet zich al lang en onvermoeibaar in om de berggorilla te beschermen. Tijdens de Kwita Izina ceremonie wordt het succesvolle beleid toegelicht met ontwikkelingen over de groei van de gorillapopulatie en besluitvorming over de duurzame vergroting van het traditioneel leefgebied.

Gorillatrekking
Met het deelnemen aan een gorillatrekking in Rwanda ziet men de gorilla’s in hun natuurlijke habitat, draagt men bij aan het behoud van deze unieke diersoort en ondersteunt men lokale leefgemeenschappen in het harmonieus leven in de nabijheid van Volcanoes Nationaal Park. Je bent verzekerd van een bijzondere ontmoeting met gorilla’s, waarvoor omwille van dierenwelzijn per dag een maximum geldt. Er leven hier maar liefst twaalf gorillafamilies, die bij ‘toerbeurt’ onder leiding van deskundige rangers gedurende een uur bezoek krijgen van een kleine groep bezoekers. Bovendien maak je een spectaculaire trektocht door het regenwoud, die in lengte kan variëren. Een ontmoeting met de berggorilla’s in kun natuurlijke leefomgeving is oprecht een once in a lifetime ervaring. Talrijke Nederlandse reisorganisaties verzorgen gorillatrekkings als onderdeel van een rondreis door Rwanda.

Gorilla feitjes:

De gorilla is de grootste primatensoort. Afhankelijk van soort en geslacht zijn ze tussen de 1m25 en 1m80 lang en wegen ze tussen 100 en 170 kilo.

Het DNA van gorilla’s komt voor 98% overeen met dat van de mens.

De berggorilla komt alleen voor in Centraal Afrika, meer specifiek het Virunga gebergte. Dit gebergte ligt in het grensgebied van Rwanda, Oeganda en Congo.

Gorilla’s zijn zachtaardige dieren. Mannetjes trommelen soms staand op hun borst en dit is bedoeld om elkaar te imponeren.

Dian Fossey observeerde jarenlang gorillafamilies in Rwanda. Ze leerde hun gedrag zo goed na te bootsen dat ze in hun midden werd geaccepteerd. Benieuwd naar haar verhaal? Bekijk de speelfilm Gorillas in the Mist.

Op 24 september 1967 heeft Dian Fossey het Karisoke Research Center opgericht. Sindsdien wordt die dag Wereld Gorilla Dag genoemd.

Gorilla’s leven in familiegroepen van 5 tot 10 dieren. Soms is een groep veel groter en wel tot 50 dieren. De groep wordt aangevoerd door één dominant mannetje, dat leidt, observeert, conflicten stuurt en het onbetwiste centrum van de groep is.

Volwassen mannetjes gorilla’s worden silverback genoemd, vanwege de verkleuring van het haar op hun rug vanaf ongeveer het 12e Vaak wordt deze term gebruikt om het dominante alpha-mannetje, de leider, aan te duiden.

Om deel te nemen aan een gorillatrekking is een vergunning nodig. Van de opbrengst van deze gorilla permits wordt vaak 10% gereserveerd om voor de plaatselijke leefgemeenschappen infrastructuur (zoals scholen en gezondheidscentra) en werkgelegenheidsprojecten te financieren.

Volgens de laatste tellingen ligt het aantal berggorilla’s op circa 1.000 dieren, waarvan er 604 in het Virunga gebergte leven. Hun populatie neemt langzaam maar gestaag toe.

Informatie en wetenswaardigheden over Kwita Izina en berggorilla’s zijn te vinden op de website van VisitRwanda.