Testen met LNG-aandrijving cruiseschip Costa Smeralda succesvol

25 november 2019

Het nieuwe vlaggenschip van Costa Cruises heeft de testen op zee met het gebruik van LNG als aandrijving succesvol voltooid. Deze innovatie in de cruisesector zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de milieu-impact.

LNG (vloeibaar aardgas) is de schoonste fossiele brandstof ter wereld en een echte innovatie in de cruisesector. Na de AIDAnova, een ander schip van de Costa Group, is de Costa Smeralda het tweede cruiseschip ter wereld dat deze brandstof gebruikt en hiermee een lage impact op het milieu garandeert. Dankzij het gebruik van LNG wordt de uitstoot van zwaveldioxide en fijnstof beperkt tot bijna nul en bovendien wordt de uitstoot van stikstofoxide en CO2 fors verminderd. Tijdens de proefvaarten op zee, die op zaterdag 16 november van start gingen, is een reeks testen uitgevoerd om de goede werking van de apparatuur en motoren met LNG-aandrijving te controleren. Het schip is momenteel weer terug op de Meyer scheepswerf in Turku waar de laatste hand aan het interieur wordt gelegd. Op 21 december vertrekt de eerste cruise van de Costa Smeralda vanuit het Italiaanse Savona

‘De aandrijving van cruiseschepen met LNG is een innovatie waarin wij als eersten geloofden vijf jaar geleden, toen we de Costa Smeralda bestelden en een voorbeeld stelden voor de sector. Andere bedrijven hebben sindsdien ons voorbeeld gevolgd. Het is een veilige en betrouwbare technologie, die op dit ogenblik de meest efficiënte en haalbare oplossing is om de milieu-impact van cruiseschepen in havens en op zee sterk terug te dringen’, zegt Neil Palomba, President van Costa Cruises.

Andere innovaties
Naast het gebruik van LNG heeft het schip andere technologische vernieuwingen om de milieu-impact van het schip verder te verminderen. Het is de bedoeling om van de Costa Smeralda een echte ‘slimme stad’ te maken. Het schip voorziet in de dagelijkse waterbehoefte door zeewater rechtstreeks om te zetten naar drinkwater. Het energieverbruik is minimaal dankzij het gebruik van LED verlichting, terugwinning van warmte geproduceerd door de motoren, de bijzondere vorm van de romp die speciaal ontworpen is om de wrijvingsweerstand aanzienlijk te verminderen, en liften van de nieuwste generatie, waarbij energie wordt teruggewonnen en hergebruikt in het elektrische systeem.

Ook het gebruik van wegwerpplastic wordt op de Costa Smeralda drastisch teruggedrongen. Het verminderen van het plasticgebruik is al ongeveer twintig jaar een centraal thema voor Costa Cruises. Plastic is vooral in de catering al vervangen door alternatieve materialen en het gebruik wordt nog verder verminderd. Zo loopt Costa Cruises vooruit op de doelstellingen van de Europese richtlijn die wegwerpplastic verbiedt vanaf 2021.

De 100% gescheiden inzameling en recycling van materialen zoals plastic, papier, glas en aluminium maken deel uit van een geïntegreerde aanpak met het oog op een circulaire economie. Ook op het nieuwe vlaggenschip wordt veel aandacht besteed aan het thema voedsel, met niet alleen het 4GOOFOOD-programma voor minder voedselverspilling en de terugwinning van overschotten voor sociale doeleinden, maar ook het innovatieve Restaurant LAB – Laboratorium voor Smaak, om de gasten op een onderhoudende manier te betrekken bij de duurzaamheid van voedsel.